Hlavní obsah

Hlasujte o nejlepší český výrobek

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbušnina, pilník, hořické trubičky, syrečky či kontaktní čočky jsou jen stručným výčtem nominací na nejlepší český výrobek. Od středečního rána můžete vybrat produkt, který považujete za ten nej.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ve středu začíná anketa hlasováním o výrobek či zařízení, při kterých je nutná speciální technologie či pracovní postup. Některé z těchto produktů jsou známé po celém světě, další jsou svým způsobem výjimečným českým vynálezem, přesto nejsou tolik známé. V nabídce je i řada potravinářských výrobků, které během několika let získaly na oblibě.

Do ankety se dostaly návrhy nominované čtenáři Novinek, které redakce uznala, že splňují zadaná kritéria, jsou tedy typicky českým výrobkem a ve světě se jen těžko hledá podobný, případně jde o výrobek s dlouhou tradicí.

Remoska:

Elektrická pečící mísa. Remoska se vyrábí již od roku 1957, patří mezi české patenty, které jsou celosvětově známé. Jde o nádobu s horním víkem, ve kterém je okénko. Slouží jako trouba a pekáč zároveň.

Kondomy Primeros:

Kondomy vyrábí česká firma Vulkán. Jejich histori sahá již do konce 19. století, kdy se v hospodě na kovárně sešel továrník Hurling s kamarádem Hammenem (ze Saska) a založili Česko-Saskou továrnu na gumové zboží v Hrádku nad Nisou. V současnosti převzala výrobu kondomů od firmy Vulkan skupina soukromých německých investorů, vedená společností CPR GmbH.

Skleněný pilník:

Patent J. Blažka z Poděbrad. Jak Novinkám potvrdili prodejci, je o tento český výrobek skutečně velký zájem.

Tramvaj Škoda 14T:

Tramvaj z výroby plzeňského Škoda Holding. Vzhled byl navržen ve spolupráci se studiem Porsche Design. Interiér pro Dopravní podnik hlavního města Prahy získal ocenění Vynikající výrobek roku 2007 udělovaný Design centrem České republiky. Tramvaj je plně bezbariérová.

Tatra 815 a další modely:

Tatra patří mezi nákladní auta pro provoz v náročném terénu. Na trh byla 815 uveden po absolvování jízdních zkoušek na zkušebním polygonu závodu Tatra a na ruské Sibiři v těžkých terénních i klimatických podmínkách v roce 1983.

Trhavina Semtex:

Kontaktní čočky:

Škoda Fabia a Octavia:

Česká automobilka Škoda Auto vyrábí druhé generace modelů Fabia a Octavia a stále má s nimi drtivou převahu na našem trhu. Automobily jsou osazovány motory z koncernu VW, ke kterému automobilka patří. Na modelech se především oceňují jejich podvozky a nabídka prostoru. Oblíbené jsou velmi i verze kombi, jenž nabízejí objemy zavazadelníků 480 resp. 580 l.

Jawa 350:

Pasivní radiolokátor Věra:

Krbová kamna s vložkou Corona:

Jedná se o krbová kamna s vložkou a výměníkem. Díky tomu se převádí 75 procent tepla do vody, takže lze jedním zdrojem vytápět celý dům.

Vodní filtry Dionela:

Filtry vyrábí společnost Aqua Aurea. Dokáže odstranit z vody dusičnany a vyrobit z běžně používané vody i vodu kojeneckou, tedy nezávadnou.

Sirky ze Sušice:

Anketa

Hledáme nejlepší český výrobek
remoska
5 %
kondomy Primeros
1,1 %
skleněný pilník
1,2 %
tramvaj Škoda 14T
0,9 %
Tatra 815
3,1 %
trhavina Semtex
2 %
kontaktní čočky
33,5 %
Škoda Octavia a Fabia
1,5 %
Jawa 350
1,8 %
pasivní radiolokátor Věra
3,5 %
krbová kamna s vložkou Corona
0,8 %
vodní filtry Dionela
0,3 %
sušické sirky
0,9 %
Fernet Stock
0,4 %
Pilsner Urquell
9,5 %
Becherovka
0,8 %
Budějovický Budvar
1,1 %
Kofila
0,5 %
Pribináček
1,6 %
Kofola
4,1 %
pardubický perník
0,5 %
Olomoucké tvarůžky
3,8 %
Mila řezy
1,2 %
Hořické trubičky
0,7 %
Polomáčené sušenky
0,6 %
Romadur
0,4 %
nanuk Míša
2,1 %
Štramberské uši
0,4 %
Nivnická borovička
0,3 %
tuzemský rum
1 %
Bohemia Sekt
0,3 %
Apetito od Želetavy
0,4 %
Fidorka
0,4 %
Ostraváček
0,3 %
lázeňské oplatky
0,6 %
sýr Niva
0,6 %
Valašský frgál
0,6 %
Milena
0,5 %
pivo Bernard
0,5 %
pivo Pernštejn
0,3 %
Moravská slivovice
10,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29187 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám