Hlavní obsah

Telefónica zvedla loni zisk o 30 procent na 10,4 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Telekomunikační firma Telefónica O2 vykázala za loňský rok konsolidovaný čistý zisk 10,4 miliardy korun, což je téměř o 30 procent více než v roce 2006. Tržby meziročně vzrostly o tři procenta na 63 miliard.

Článek

Firma to oznámila ve čtvrtek. Představenstvo Telefóniky hodlá valné hromadě navrhnout výplatu hrubé dividendy ve výši 50 korun na akcii, tedy stejně jako před rokem.

Hlavním tahounem růstu tržeb byl mobilní segment, kde se výnosy loni zvýšily o 4,4 procenta na 32,6 miliardy korun. K poslednímu prosinci loňského roku firma registrovala 5 126 000 uživatelů mobilních telefonů, což představuje meziroční nárůst o 5,4 procenta.

Přes stálý odliv zákazníků v segmentu pevných linek se firmě loni podařilo zastavit pokles tržeb. Počet pevných linek klesl o 14 procent na 2 069 000. Za pevné telefonní spojení zaplatili zákazníci 30 miliard, což je zhruba stejně jako v roce 2006. Důvodem je růst výnosů u vysokorychlostního připojení k internetu a dalších nadstavbových služeb, například televize přes internet.

Konsolidované provozní náklady skupiny včetně Slovenska vzrostly v roce 2007 meziročně o 4,7 procenta na 35,7 miliardy korun. V letošním roce plánuje společnost růst výnosů o dvě až čtyři procenta a zvýšení investic z loňských 7,8 na devět miliard korun včetně aktivit na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám