Hlavní obsah

Operátoři ignorují posilování koruny, roaming nezlevní

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurz koruny vůči euru dlouhodobě překonává historické rekordy, ale mobilní operátoři ceny za volání z ciziny v rámci Evropské unie nezlevňují. A zatím o tom ani neuvažují. Takzvaný eurotarif, jehož zavedením se loni rozhodla Evropská komise regulovat ceny roamingu, tedy volání v zahraničí, sice telefonování zlevnil, ale při současném kurzu by měl stát minimálně o deset procent méně, než je reálná situace.

Článek

"Kurz koruny vůči euru byl v případě regulovaných roamingových cen stanoven Evropskou komisí jako fixní v poměru 28,718 koruny za euro,“ řekl Právu mluvčí Vodafonu Filip Hrubý.

Firma ale nyní, kdy se za euro platí přibližně 25,65 Kč, ceny měnit nehodlá. Podobně je na tom i největší operátor v Česku, T-Mobile. "Zatím neuvažujeme o tom, že bychom kurzové rozdíly do cen roamingu promítli,“ sdělila Právu mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

"Ceny eurotarifu zůstanou stejné,“ prohlásil mluvčí O2 Martin Žabka.

Pokles cen tak lze očekávat až koncem léta, kdy Evropská komise nařídí další zlevnění cen a při vypočítání hovorného již bude zohledněn pohyb kurzu koruny vůči euru.

O dvě koruny za minutu méně

Operátoři loni v srpnu stanovili v souladu s nařízením Komise ceny eurotarifu na přibližně stejnou cenu, tedy na necelých 17 korun za minutu odchozího hovoru a kolem 8 korun za minutu příchozího hovoru. Nejdříve, už od začátku srpna, mohli eurotarif využívat klienti T-Mobilu, Vodafone i O2 zprovoznily tarif až koncem srpna, tedy po hlavní turistické sezóně.

Podle současného kurzu by ale lidé platili za minutu odchozího hovoru 14,90 Kč, tedy o dvě koruny méně, než jim účtují operátoři. Podobně v případě příchozích hovorů by při započtení kurzových změn stála minuta volání 7,30 Kč místo současných 8. Ve druhé polovině příštího roku by ceny měly dále klesnout na maximálně 43 eurocentů za minutu odchozího hovoru a 19 centů za příchozí hovor.

To by při současném kurzu znamenalo 13 korun za odchozí hovor a 5,80 za příchozí hovor včetně DPH.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám