Hlavní obsah

V miliardovém podvodu Société Générale policie vyšetřuje dalšího makléře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Již druhého makléře vyšetřuje podle deníku Le Monde francouzská policie kvůli pětimiliardovému podvodu v jedné z největších evropských bank Société Générale. Zjišťuje tak, zda aktér nekalých obchodů Jérôme Kerviel neměl komplice.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Sídlo Société Générale

Článek

Policie v této souvislosti prohledala kanceláře makléřské firmy Newedge, která realizovala některé Kervielovy obchody. Tisku a agenturám to v pátek řekly informované zdroje.

Zdroj z justice agentuře AP řekl, že druhého makléře policie zadržuje již druhý den ve vazbě. Nový vývoj kauza nabrala v den, kdy pařížský soud rozhodne, zda Kerviel bude nadále vyšetřován na svobodě, anebo skončí ve vazbě.

Policie podle zdrojů prohledala ve čtvrtek kanceláře Newedge na Champs Elysée. Newedge, která se ještě nedávno jmenovala Fimat, je dceřinou firmou Société Générale.

Odepsané miliardy

Kdyby se zjistilo, že Kerviel měl při svých transakcích pomocníky, mohli by mít státní zástupci základ pro obvinění z podvodu. Kerviel je nyní vyšetřován pro podezření z falšování dokumentů, zneužívání firemní počítačové techniky a porušení důvěry; z podvodu, z něhož jej viní Société Générale, ale zatím obviněn není. Právní zástupce Société Générale uvedl, že na komentování nového vývoje je zatím příliš brzy.

Jedna z největších bankovních institucí Société Générale před několika týdny zjistila, že údajně kvůli podvodům jejího makléře musí odepsat necelých pět miliard eur.

Kerviel ve vazbě po dobu vyšetřování

Na Kerviela uvalil pařížský soud v pátek vazbu. Kerviel v ní má zůstat po celou dobu vyšetřování. Podle agentury Reuters totiž existuje mimo jiné i podezření, že by makléř mohl uprchnout do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám