Hlavní obsah

Bezpečnostní firmy USA se derou do Číny

Právo, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína našla nového spojence: některé americké bezpečnostní firmy jí před letními OH v Pekingu pomáhají instalovat jeden z nejkomplexnějších světových systémů ke sledování veřejných prostranství.

Článek

Ministerstvo obchodu USA trvá na tom, že společnosti Honeywell, General Electric, United Technologies a IBM, jež systémy high-tech instalují, neporušují zákon o sankcích, který po masakru na náměstí Tchien-an-men v roce 1989 schválil americký Kongres. Ten zakazuje vyvážet do Číny „zařízení nebo přístroje pro kontrolu či vyšetřování kriminality“.

Konkrétně jde o výrobky, které slouží výlučně k prosazování zákona, například při odebírání otisků prstů na místě zločinu. Na videosystémy se ale zákaz nevztahuje, pokud jsou určeny k bezpečnostní kontrole průmyslových či veřejných objektů, dopravy apod.

Další prioritou je Expo 2010 Šanghaj

Například Honeywell – jak uvádí International Herald Tribune (IHT) – už začal pomáhat čínské policii vytvořit vysoce moderní síť k vyhodnocování údajů z vnitřních a venkovních kamer v jednom z nejhustěji obydlených distriktů Pekingu, místa několika olympijských soutěží. Společnost pracuje i na ještě rozsáhlejších systémech v Šanghaji, které finanční metropole Číny chce mít hotové do roku 2010, kdy pořádá světové Expo.

General Electric zase prodal úřadům svůj VisioWave systém, který umožňuje bezpečnostním pracovníkům simultánně kontrolovat tisíce videokamer a automaticky je upozornit na podezřelé či rychle se pohybující objekty – například běžící lidi. Systém bude instalován v pekingském Kongresovém centru, včetně tiskového střediska olympiády.

Každý stát, který hostí olympiádu, se pochopitelně snaží vytvořit pro sportovce a diváky co nejlepší bezpečnostní podmínky. Přihlédne-li se k obrovskému ekonomickému potenciálu Číny, nadnárodní korporace se v ní usilovně snaží uchytit. Olympiáda je pro ně velkou příležitostí.

Pod dohledem také i-kavárny

Čína ale není jednoduchou výzvou. Dlouho poté, co návštěvníci odjedou, monitorovací systémy, které západní firmy nechají na místě, zajistí bezpečnostnímu aparátu nové zařízení ke sledování nejen zločinců, ale také disidentů.

„Neznám žádnou operaci na světě zaměřenou na sbírání informací, která – když dostane novou hračku – ji nepoužije,“ říká Steve Vickers, bývalý šéf bezpečnostní služby hongkongské policie, který nyní vede konzultační firmu. Nepřekvapuje tedy, že čínské ministerstvo veřejné bezpečnosti v podzimním vydání svého časopisu zařadilo mezi místa určená přednostně k instalaci nových kamer modlitebny a internetové kavárny.

Nadnárodní společnosti se podle IHT zdráhají diskutovat o svých prodejích čínským bezpečnostním složkám, ale prohlašují, že učinily vše nezbytné, aby zákony dodržely. Tom Lantos, odcházející předseda zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů, se už nechal slyšet, že jeho výbor bude dál prověřovat to, co považuje za napomáhání politickým represím ze strany amerických firem.

Expert: USA chtějí být dodavatelem OH

Poté, co se Čína předminulou zimu rozhodla vytvořit přes 600 „bezpečných měst“ nainstalováním sítí monitorovacích kamer, výdaje na zajištění bezpečnosti olympiády prudce vzrostly. Počet kamer se řídí rozlohou, mezinárodním významem a lokalitou jednotlivých komunit. V případě velkoměst jako Peking a Šanghaj je to čtvrt miliónu až 300 tisíc kamer, u malých měst a venkovských okrsků tisíc až pět tisíc kusů.

Čína však nemá dostatek strážců, kteří by uhlídali nahrávky z tolika kamer. Proto se její úřady rozhlížejí po zahraničních počítačových systémech, které by informace automaticky analyzovaly.

Jak shrnuje Vickers, Čína bude po olympiádě disponovat pozoruhodnými monitorovacími prostředky. „V každém případě získává to nejlepší, co existuje. Za prvé, peníze zabírají. Za druhé, diplomatické otázky stranou, USA si přejí být dodavatelem olympiády.“

Reklama

Výběr článků

Načítám