Hlavní obsah

Českému vývozu se rekordně daří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil v říjnu nejvyšším přebytkem za uvedené období v historii ČR. Na rekordní hodnoty stoupl vývoz i dovoz. Přebytek činil 8,6 miliardy korun, což je meziročně o 4,8 miliardy korun více než v říjnu 2006. Oznámil to ve středu Český statistický úřad.

Článek

„Očekávání byla nastavena kolem 5,5 miliardy. Jedná se tedy o dobrý výsledek, pozitivní překvapení,“ komentoval výsledky analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Ke konci roku tradičně přebytky obchodu klesají, protože do země se dováží zboží pro vánoční trh. Nynější vývoj je ale navíc dán i tím, že se do Česka tento měsíc přiváželo málo ropných výrobků. "K překvapivě vysokému přebytku zřejmě opět z velké části napomohl vliv prodloužené odstávky v rafinérském průmyslu. Ta měla za následek výrazný meziroční propad v objemu dovezené ropy," řekl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Kromě zlepšení čísel kvůli nízkému dovozu ropných výrobků, na nichž je Česko závislé, se meziročně zvýšil hlavně vývoz strojů a dopravních prostředků. O 14,4 procenta. Nejvíce se vyvážela telekomunikační zařízení a auta. Stejné zboží se ale do Česka ve velké míře dováží.

V září skončila obchodní bilance v přebytku 14 miliard korun. Byl to druhý nejvyšší přebytek v letošním roce a zároveň nejvyšší kladný výsledek v září v historii ČR.

Rychleji rostl obchod v přepočtu na eura a dolary

Proti září po sezónním očištění klesl vývoz o 2,7 procenta, dovoz vzrostl o pět procent. Vlivem posílení koruny vůči euru a zejména k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura a na dolary než v korunách, poznamenal ČSÚ.

Celkový přebytek obchodní bilance za leden až říjen vzrostl meziročně o 37,3 miliardy na 75,8 miliardy korun.

Vývoj zahraničního obchodu v roce 2007 (v mld. Kč)
měsícbilance
leden8,922
únor13,217
březen16,716
duben3,945
květen5,306
červen8,192
červenec-1,453
srpen-1,564
září13,933
říjen8,613
letos zatím75,826
Zdroj: ČSÚ

Přebytek vývozu příští rok klesne

„Nepředpokládáme, že obchodní bilance napřesrok zopakuje letošní celoroční rekord. Letos čekáme rekordní přebytek přes 70 miliard korun, příští rok nás nepřekvapí 45 miliard,“ uvedl Michl.

Také další analytici očekávají zpomalení ekonomiky. Vedle toho klesají odhady hospodářského růstu vyspělých ekonomik, tedy klíčových obchodních partnerů. Obavy vzbuzují i rostoucí světové ceny ropy a zemědělských produktů, které by zvýšily hodnotu dovozu, uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám