Hlavní obsah

Největší banky letos vydělají přes 10 miliard

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Převážně zahraniční vlastníci tří největších bank v Česku se letos mohou těšit na rekordní výdělky. Výsledky za prvních devět měsíců totiž naznačují, že zisky České spořitelny, ČSOB i Komerční banky za celý rok převýší 10 miliard korun.

Článek

Čistý zisk každé z trojice největších bankovních domů totiž za tři čtvrtletí převýšil osm miliard. Dařilo se však i ostatním peněžním ústavům. „Meziroční nárůst zisku očekáváme v rozmezí 15 až 20 procent,“ sdělila Právu Simona Můčková z tiskového oddělení České spořitelny.

Ta byla loni nejziskovější bankou v zemi s čistým výdělkem 10,4 miliardy korun. I oba konkurenční ústavy z velké trojky potěšily své vlastníky více než devítimiliardovým ziskem. Pokud by banky svým zahraničním vlastníkům vyplatily veškerý zisk, jejich rakouští, belgičtí a francouzští akcionáři by si dohromady mezi sebou rozdělili více než miliardu eur. Obdobně tomu bylo už loni, kdy ze zisků největších bank nezůstalo v Česku téměř nic.

Některé poplatky nejsou standardní

Stejně jako v loňském roce banky i letos v ČR těžily z rostoucího zájmu lidí o hypotéky. Stále důležitějším zdrojem jejich výdělků jsou ale i spotřebitelské úvěry a kreditní karty. Celková zadluženost českých domácností u bank dosahuje už téměř 700 miliard korun. Za rekordně vysokými zisky jsou i zvyšující se příjmy z provizí a poplatků, které jsou častým terčem kritiky klientů.

Za některé své služby si totiž banky v Česku stále účtují poplatky, které ve většině zemí západního světa nejsou běžné, případně jsou tam významně nižší. Klienty stále šokuje například poplatek za příchozí platbu, který se běžně na českém trhu pohybuje ve výši 5 až 7 korun.

aké se zpoplatněným výběrem hotovosti na přepážce či z bankomatu by banky v mnoha jiných zemích u svých zákazníků nejspíš narazily. Čeští bankéři se brání, že banky v tuzemsku spravují výrazně menší objemy peněz než banky v bohatších státech EU. „Přitom náklady na systémy, které banka musí mít, jsou prakticky stejné. V důsledku toho mají banky v západoevropských zemích menší náklady na jednoho klienta,“ uvedl Tomáš Kopecký z ČSOB.

Nabídka poroste

„V důsledku konvergenčního procesu a přibližování úrovně ČR úrovni EU se bude postupem času struktura příjmu z poplatků a provizí v Česku přibližovat struktuře běžně v západní Evropě v souladu s tím, jak bude bankovní klientela více využívat sofistikovanější produkty na podporu správy aktiv,“ dodala Můčková.

Mnozí klienti ale možná nebudou čekat na to, až se jejich životní úroveň zvýší natolik, že si budou v bankách moci dovolit kupovat spoustu drahých produktů. Na český bankovní trh totiž nyní přišla polská internetová mBank, která na svém domovském trhu oslovila během sedmi let 1,6 miliónu klientů právě svojí vstřícnou poplatkovou politikou.

Za většinu základních služeb, jakými jsou internetové převody peněz či vedení účtu u ní klienti nezaplatí ani korunu. Další konkurenční riziko pro tradiční bankovní ústavy, které podle odborníků sázejí na konzervativnost Čechů a jejich častou neochotu měnit, představuje opět rostoucí obliba kdysi zatracovaných kampeliček.

Některé záložny, například Fio, totiž nabízejí základní bankovní služby levněji než velké finanční ústavy.Odborníci míní, že družstevní záložny jsou legitimní a pevnou součástí českého finančního trhu. Zůstatky na běžných a vkladových účtech u záložen jsou dnes ze zákona pojištěny a na jejich fungování dohlíží Česká národní banka.

Reklama

Výběr článků

Načítám