Hlavní obsah

Počet bankomatů v ČR je proti zbytku Evropy žalostný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Nová statistika Eurostatu vystavila českým bankám nelichotivé vysvědčení. Vyplývá z ní totiž, že Česko má v přepočtu na sto tisíc obyvatel pouze 23 bankomatů. Méně jich mají pouze Rumuni a Poláci, a to 20. Na špici naopak stojí Španělsko, kde se sto tisíc obyvatel dělí o plných 125 bankomatů.

Článek

Češi to mají k bankomatům dále než obyvatelé drtivé většiny ostatních členských států EU. Rozdíl mezi Českem a zeměmi s největším počtem bankomatů je přitom propastný. Za Španěly se drží Portugalci, kde připadá 107 bankomatů na 100 000 obyvatel, přičemž počet obyvatel v Portugalsku je srovnatelný s ČR. Rozdíl mezi Českem a Španělskem je více než pětinásobný.

České banky si výběr hotovosti nechávají zaplatit

Přestože české banky drží co do počtu bankomatů své klienty zkrátka, nic jim nebrání za výběr hotovosti účtovat poplatek. Zákazníkům se taková praxe příliš nezamlouvá, což dokládá loňské prvenství platby za výběr z bankomatu vlastní banky v anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek.

Za výběr z bankomatu lidé platí své bance nejčastěji pět nebo šest korun. Pokud ale jdou vybírat z bankomatu banky, u níž učet nemají, může se suma vyšplhat i na 30 či 40 korun.

Každá banka má přitom poplatek nastavený jinak a může se výrazně lišit. Zvlášť u klientů bank, které nemají širokou síť bankomatů pak výběry mohou znamenat výrazný úbytek peněz.

V některých evropských zemích klienti takové poplatky vůbec neznají. Například ve Velké Británii jsou výběry z bankomatů zdarma a nezáleží na tom, které bance přístroj patří. Podobné je to i v Rakousku.

Češi si bankomaty zaslouží, vybírají víc

Statistika používání platebních karet také naznačuje, že obyvatelé České republiky míří k bankomatům pro peníze častěji než lidé v zemích, kde je bankomatů nejvíc. Při nákupech nad 100 eur používá platební kartu necelá třetina Čechů. Jak v Portugalsku tak ve Španělsku je to o něco více, přestože místní obyvatelé mají k dispozici více bankomatů a výběr hotovosti je pro ně o něco pohodlnější.

Česká ochota platit hotově nebo platební kartou se ale nijak nevymyká běžnému průměru v Evropské unii. Navzdory tomu, že Češi mají pověst lidí, kteří výrazně upřednostňují hotovost před ostatními platbami, statistiky to úplně nepotvrzují. V průměru platbu hotovostí u nákupů nad 100 eur upřednostňuje 49 procent obyvatel EU, v Česku to je 59 procent lidí.

U platebních karet je rozdíl ještě menší. Evropané u nákupů nad 100 eur upřednostňují platební karty průměrně v 36 procentech případů, Češi v 29 procentech případů.

Počet bankomatů na 100 000 obyvatel ve vybraných zemích EU
Belgie70
Bulharsko54
Česká republika23
Dánsko54
Německo64
Estonsko58
Řecko56
Španělsko125
Francie41
Itálie63
Litva29
Maďarsko35
Nizozemsko48
Rakousko37
Polsko20
Portugalsko107
Rumunsko20
Slovinsko74
Finsko66
Švédsko30
Velká Británie53
Zdroj: Eurostat

Anketa

Myslíte si, že počet bankomatů v ČR je dostatečný?
Ano
12,9 %
Ne
87,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6645 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Poplatky za výběry v cizině brzy skončí

Ačkoli je Česko již tři roky členem EU, převedení peněz do banky v jiné zemi Unie přijde mnohdy i na stovky korun. Výraznou přirážku platíme v cizině...

Výběr článků

Načítám