Hlavní obsah

ERÚ: Elektřina podraží o 9,1 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Domácnosti zaplatí za elektřinu od ledna v průměru o 9,1 procenta více než letos. Na tiskové konferenci to v pondělí uvedl předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Poplatky za přenos a distribuci elektřiny vzrostou v příštím roce o 1,7 procenta. Cena za přepravu zemního plynu vzroste o 5,2 procenta, platby za distribuci se zvýší o 4,5 procenta, doplnil Fiřt.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Domácnosti zaplatí za elektřinu od ledna v průměru o 9,1 procenta více než letos.

Článek

"Nenaplnily se analýzy a rozbory analytiků, kteří očekávali průměrný nárůst o čtyři až procent. Regulovaná složka poroste pomaleji než očekávaná inflace," řekl Fiřt.

V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce však Fiřt odhadoval desetiprocentní nárůst.

V celkovém zdražení není započtena nová ekologická daň, která konečnou cenu zvýší zřejmě o další procento. Sazba daně je 28,30 koruny za megawatthodinu; neplatí se však tehdy, vyrábí-li se elektřina z obnovitelných zdrojů.

Nejmenší zdražení v regionech

Nejméně vzroste cena v regionech, kde elektřinu dodává společnost ČEZ. Domácnosti mohou očekávat zdražení o osm procent. Ceny Pražské energetiky vzrostou o 10,2 procenta a firmy E.ON, která dodává elektřinu na jihu Čech a Moravy, o 11,1 procenta.

Letos zaplatily domácnosti za elektřinu průměrně o 7,9 procenta více; neregulovaná cena silové elektřiny vzrostla o 16 procent. Konečná cena se skládá z ceny za tzv. silovou elektřinou, tedy skutečně vyrobenou elektřinu, a z poplatků za přepravu a distribuci i za související systémové služby.

Kromě plateb za silovou elektřinu podléhají všechny složky rozhodnutí regulátora. Podíl silové elektřiny na celkové ceně se dlouhodobě zvyšuje, nyní již vystoupal na 55 procent.

Cena plynu závisí na jeho distributorovi

K růstu cen plynu Fiřt sdělil, že nemůže uvést, o kolik vzroste cena plynu pro konečného spotřebitele, protože to závisí na jednotlivých prodejcích.

"Se zvýšením ceny zemního plynu je potřeba počítat. Lehký topný olej, od kterého se ceny zemního plynu odvozují, je nyní na trojnásobku cen z ledna 2004," uvedl místopředseda úřadu Blahoslav Němeček.

Největší dodavatel plynu v Česku RWE zveřejní své ceníky v nejbližších dnech.

Nárůst plateb za distribuci plynu, které se na celkové ceně podílí zhruba 15 procenty, bude od ledna nejvyšší v západních Čechách. Domácnosti zaplatí o 9,3 procenta více. Naopak na severu Čech bude cena o 1,5 procenta nižší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám