Hlavní obsah

Český velvyslanec: O ČR kolují ve Španělsku polopravdy a mýty

Novinky, Ondřej Grym (Madrid)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Velké společnosti si svou cestičku do České republiky najdou. Příkladem může být Telefónica O2. Pro malé a střední firmy je však Česko, byť člen Evropské unie, stále bezvýznamnou zemí z východní Evropy, o níž panuje mnoho polopravd a mýtů. Novinkám to řekl český velvyslanec ve Španělsku Martin Košatka.

Článek

"Pro menší společnosti hlavně mimo Madrid je známější Jižní Amerika a sousední země, proto je potřeba navazovat kontakty s jinými španělskými autonomiemi a vysvětlovat jim možnosti Česka," uvedl Košatka.

Podle něj Španělé pořád vnímají Česko jako součást bývalého východního bloku, která kromě levné pracovní sily nic jiného nenabídne. "Nespojují naši zemi s kvalitou nebo průmyslovou tradicí. To je pro ambasádu velký úkol - vysvětlovat, jaké jsou možnosti Česka a samozřejmě lákat k nám velké investory," dodal šéf české ambasády.

Španělé začali v ČR ve větším měřítku investovat poměrně pozdě. Obrat nastolil až telekomunikační gigant Telefónica, který českému zastoupení "udělal velkou radost". Košatka je přesvědčen, že až Telefónica ukázala Španělům, že je Česko zajímavou oblastí, kde se vyplatí investovat.

Španělsko nemá zvláštní rizika, Češi tam ale moc neinvestují

České investice ve Španělsku jsou minimální - koruny směřují spíše do restaurací a hotelů. Mezi největší patří investice do zastoupení (například Škoda Auto - pozn. red.).

Zástupci ambasády se domnívají, že se Češi do obtíží spojených s drobným podnikáním ve Španělsku nedostávají. "Kdyby tomu tak bylo, kontaktovali by nás se žádostí o pomoc," myslí si obchodní rada ambasády Petr Eichner.

Na co si dát pozor při investici ve Španělsku?
Martin Košatka: "Myslím si, že je těžké mluvit o nějakých rizicích, o problémech, které by byly vlastní jen Španělsku. Je to tady jako v kterékoliv jiné zemi z Evropské unie, korupce je na relativně nízké úrovni, obchody probíhají transparentně."
Na druhou stranu ale velvyslanectví doporučuje každému investorovi spolupracovat s advokátní kanceláří, která se věnuje tomu, aby měl všechnu dokumentaci v pořádku. "Aby nebyl zaskočen něčím, co může být jiné než u nás," doplnil Košatka.

Baleáry budou mít český konzulát

Česká ambasáda ve Španělsku plánuje posílit své řady. Otevře další konzulát na Baleárských ostrovech. Pomáhat českým turistům z Madridu, kteří jsou na Baleárech, není snadné, uvedlo velvyslanectví s tím, že úkolem konzulátu bude také navazování dalších obchodních kontaktů mezi oběma státy.    

Finance
Nájemné v Madridu: záleží na kvalitě bytu - za obytnou plochu s 50 m2 může pronajímatel požadovat 1000 euro. Dvacet minut metrem od centra je možné také sehnat do pronájmu byt 4+1 s podzemní garaží za 1100 euro/měsíc. Lidé z nižších příjmových skupin bydlí pohromadě - často se jedná o přistěhovalce z Jižní Ameriky.
Orientační ceny: plechovka piva stojí asi 0,5 eura, litr mléka asi 0,6 eura, krabička cigaret 2,8 eura, vstupenka na ligový Real Madrid asi 70 euro
Průměrný plat v oblasti Madrid: 1000 euro. Výši průměrné mzdy potvrdil prezident Madridské obchodní komory Salvador Santos Campano.
Jak do Madridu: letecky na Madrid Barajas. Z letiště se lze do centra města dostat nejlevněji metrem nebo autobusem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám