Hlavní obsah

Investory roku se staly Hyundai a IBM

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jihokorejská automobilka Hyundai a americká společnost IBM v minulém roce nejvíce přispěly k rozvoji české ekonomiky a staly se vítězi soutěže Investor roku 2006.

Článek

Za investici s největším inovačním potenciálem ve středu mezirezortní expertní komise vyhlásila projekt centra pro vývoj světelné, klimatizační a chladicí techniky pro automobilový průmysl novojičínské firmy Visteon - Autopal.

Subdodavatelem roku se stala česká společnost Ray Service. Soutěž se každoročně koná pod záštitou ministerstva průmyslu a obchodu. Vyhlašovateli jsou Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Sdružení pro zahraniční investice (AFI).

Příliv přímých zahraničních investic do Česka dosáhl loni 135 miliard korun, z toho téměř dvě třetiny činily reinvestice. Zahraniční společnosti tak u nás investovaly asi o 116 miliard méně než v roce 2005.

Meziroční pokles objemu nových zahraničních investic zůsobila především absence velkých privatizačních projektů a skutečnost, že stále více investic směřuje například do oblasti služeb, které nejsou tak kapitálově náročné.

Česko podle odborníků stále láká investory poměrně levnou pracovní silou, cenovou dostupností nemovitostí či snadnou dosažitelností západoevropských trhů.

Díky novým investicím by v budoucnu mělo vzniknout přes 30 tisíc pracovních míst.

Nové projekty oznámili i Japonci

Největší investici loni oznámila právě automobilka Hyundai, která staví továrnu v Nošovicích na severu Moravy. Do její výstavby by měla investovat zhruba 30 miliard korun. V kategorii investorů v oblasti zpracovatelského půmyslu se za Hyundai umístily japonské společnosti IPS Alpha a Hitachi, které budou v Žatci vyrábět ploché obrazovky a společně vytvoří asi 3500 pracovních příležitostí. Japonci jsou v Česku už několik let největšími investory po Němcích. V oblasti strategických služeb měl loni největší ekonomický přínos pro ČR projekt IBM na outsourcing informačních technologií v Brně.

Významné je však i centrum pro opravy velkých letadel v Mošnově společnosti Central European Aircraft Maintenance či vývoj softwaru v Brně firmou Red Hat Czech.

Staroměstská firma Ray Service, která získala hlavní ocenění v kategorii subdodavatelů, vyrábí kabelové svazky. Společnost se zaměřuje na oblasti vojenské a letecké techniky, na dodávky pro kolejovou dopravní techniku, obráběcí stroje a další strojní zařízení.

Mezi úspěšné dodavatele patřily dále Wendell electronics a Telčská strojírenská.

Mnohostranné přínosy

Ocenění za mimořádný přínos pro rozvoj zahraničních investic si ze slavnostního vyhlášení odnesli jednatel české odnože společnosti Honeywell Jaroslav Doležal a výkonný ředitel IngersollRand Equipment Manufacturing CR Zdeněk Kaiser.

"Investoři do Česka nepřinášejí pouze finance a nová pracovní místa, ale také nové technologie a zkušenosti z mezinárodních trhů, které nabízejí ČR největší přínosy," uvedla při příležitosti udělení ocenění investorům šéfka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová.

Důležité podle ní je, že se na těchto projektech mohou podílet i české společnosti, ať už dodávkami komponentů, nebo služeb. "I to zaručuje, že se výhody každé investice postupně přenesou do celé české ekonomiky," dodala Rudyšarová.

Podle předsedy Sdružení pro zahraniční investice AFI Martina Slabého je ČR v posledních letech stále atraktivnějším místem pro technologicky náročné projekty, které vyžadují špičkové a spolehlivé odborníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám