Hlavní obsah

Ekonomika poroste o 5,9 procenta, míní ministerstvo financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo financí zvýšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce, a to na 5,9 procenta z předchozích 5,8 procenta. V roce 2008 by ekonomika měla vzrůst o pět procent. Nová předpověď v sobě zahrnuje i reformu veřejných financí.

Článek

V následujícím roce ministerstvo financí očekává, že příznivý makroekonomický vývoj bude nadále pokračovat, ovšem s nižší dynamikou. Například letošní, téměř šesti procentní růst se sníží na pět procent.

Růst HDP bude tažen vysokou investiční aktivitou, růst spotřeby domácností se mírně zpomalí. Bude pokračovat přibližování české ekonomiky k úrovni vyspělých evropských zemí.

Mírně se zrychlí inflace

Průměrná míra inflace ze spotřebitelských cen by se z 2,3 % v roce 2007 měla zvýšit na 3,8 % v roce 2008. Hlavními faktory zrychlení inflace budou zvýšení snížené sazby DPH z 5 % na 9 % a zvýšení spotřební daně z cigaret.

Dále se očekává zvýšení zaměstnanosti o jeden a půl procenta letos, příští rok o 1,1 %.

ČNB soudí, že inflace bude větší

S podobnou prognózou přišla již minulý týden Česká národní banka. Ta odhaduje, že příští rok se bude inflace pohybovat mezi 4,4 a 5,8 procenta. Naopak v březnu 2009 by inflace měla zase klesnou a dosáhnout hodnot mezi 3,1 až 4,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám