Hlavní obsah

Veterináři objevili antibiotika u tisíců kuřat, budou utracena

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Antibiotika v krmivu kuřat objevila Státní veterinární správa ve farmě na Královéhradecku. Maso určené k prodeji nesmí obsahovat žádná antibiotika, proto bude více než deset tisíc zvířat utraceno. Novinkám to potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Článek

"V krmivu naše kontrola objevila humánní antibiotika, která se však zvířatům nesmí podávat. Lidské zdraví by naštěstí nebylo ohroženo, ale léky obsažené v mase zvířat by způsobily menší odolnost lidského organismu na podávané léky," řekl Novinkám Duben.

Podle něj se jednalo konkrétně o antibiotika chloramfenikol.

Farma ve Vysokém Veselí na Královéhradecku chovala více než deset tisíc brojlerů, tedy kuřat produkovaných rychlovýkrmem, určených ke spotřebě. Podle Dubna budou všechna zvířata utracena a farmáři nebude poskytnuta žádná náhrada.

"Nevíme, jak se látka do krmiva dostala. Ale zřejmě to bude nevědomostí chovatele," doplnil Duben. Zároveň připomněl, že antibiotika se na farmách podávala za minulého režimu, což je ale dnes zakázané. Přidáváním léčiv do krmiva se chovatelé dříve snažili zvýšit odolnost zvířat.

Podle mluvčího veterinární správy jde o alarmující zprávu. "Na podobné případy se v rámci kontrol musí přijít. Navíc je to obrovská finanční ztráta přímo pro majitele. Zdroj kontaminace krmiva se pokusíme dohledat," uzavřel Duben.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám