Hlavní obsah

Koruna je opět na rekordu k euru, atakuje hranici 27 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna ve čtvrtek odpoledne opět překonala necelý týden starý rekord vůči euru. Kurz se dostal až na 27,06 Kč/EUR. Česká měna těží ze zájmu investorů o regionální měny a oslabujícího dolaru.

Článek

"Maximum bylo dnes 27,065," řekl Novinkám analytik Komerční banky Jiří Škop.

Podle něj posiluje celý středoevropský region. Dolar klesá a investoři se poohlížejí po jiných měnách. "Středoevropský region je pro ně lákavý," dopnil Škop.

Předpokládá, že trend oslabování dolaru bude trvat do konce roku. "Pak by se data americké ekonomiky měla zlepšit a dolar by zase měl začít posilovat," řekl analytik. K dolaru je kurz 18,92 Kč/USD.

Kvůli slabému dolaru se v blízkosti rekordní hranice pohybuje i kurz eura k dolaru. Nyní je na hodnotě 1,4344 USD/EUR.

Silná koruna vadí českým exportérů. Volají po rychlejším přijetí eura, které by tyto problémy odstranilo. Kvůli posilujícímu euru klesají výdělky za zboží, které společnosti vyvážejí do zemí EU.

Silný kurz k dolaru naopak ekonomice nevadí. Díky němu zlevňují pohonné hmoty a elektronika, tedy výrobky, které se nakupují za dolary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám