Hlavní obsah

MF: Ekonomika poroste rychleji, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo financí v úterý zvýšilo odhad růstu ekonomiky pro rok 2007. Původně předpokládalo, že HDP poroste o 5,3 procenta, podle nejnovější predikce by to mělo být o 5,8 procenta. V roce 2008 by růst měl být pět procent.

Článek

Nová předpověď na příští rok v sobě zahrnuje i vlivy reformy veřejných financí. Pro srovnání v roce 2006 rostl HDP o 6,4 procent a v prvním čtvrtletí letošního roku o 6,1 procenta.

V současnosti se na růstu HDP podílí zejména spotřeba domácností. Do konce roku 2007 se podle predikce budou domácnosti snažit urychlit investice do bydlení i opravy a rekonstrukce bytů, aby využili nynější snížené sazby, která by s reformou mohla vzrůst.

Od počátku roku 2008 se má podle prognózy ministerstva financí postupně začít projevovat reforma veřejných rozpočtů poklesem reálné spotřeby vlády a přesunem od spotřeby domácností k investicím. Růst investic by měl přitom být stimulován také přísunem prostředků z fondů EU.

Na rozdíl od růstu HDP, které je stále pomalejší, se tempo růstu reálného hrubého domácího důchodu (RHDD), které eliminuje vliv směnných relací, stále zrychluje. V 1. čtvrtletí RHDD rostl o rekordních osm procent, což je nejvíce v historii.

V roce 2007 očekává ministerstvo financí růst o 7,4 procent. Původní předpovědi počítaly s růstem 6,4 procent. V roce 2008 by se měl růst zpomalit na 5,6 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám