Hlavní obsah

Elektřina zdraží v příštím roce méně, než se čekalo

Právo, Novinky, ČTK, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny elektřiny příští rok pravděpodobně vzrostou méně, než se očekávalo. Energetická burza Praha totiž stanovila ceny dodávek silové elektřiny na příští dva roky na 50,42 eura za megawatthodinu. Silová elektřina zdraží o 14,2 procenta. Odborníci přitom odhadovali, že by její cena mohla vzrůst až o 30 procent.

Foto: Alex Švamberk, Novinky
Článek

Silová elektřina se na celkových nákladech domácností podílí asi z poloviny. U velkých podniků se silová elektřina na celkových nákladech podílí asi 80 procenty.

Konečná velkoobchodní cena, která zahrnuje například i poplatky za její distribuci, bude známa nejdříve koncem července.

Analytici odhadují, že velkoobchodní cena elektřiny na rok 2008 může vzrůst až o čtvrtinu. To by zdražilo cenu pro domácnosti o zhruba deset procent.

O pětinu levněji než na Slovensku

"Burzou uvedený nárůst ceny znamená, že v ČR bude poloviční zvýšení cen elektřiny než na Slovensku a cenový rozdíl mezi námi a Slovenskem naroste na více než 20 procent. Cena dodávek na příští rok totiž přesáhla na Slovensku v aukci 62 eur za megawatthodinu. Česko tak bude nadále mít nejnižší ceny elektřiny v regionu," řekl Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Energetická burza představila dvouletý produkt, určený speciálně pro první týdny obchodování, v úterý. Ten, kdo bude chtít nakoupit elektřinu na příští rok, musí dát zároveň nabídku i na celý rok 2009. Šéf mateřské pražské burzy cenných papírů Petr Koblic si od komplikované konstrukce slibuje, že omezí velké výkyvy ceny v počátcích obchodování a sníží vliv spekulantů.

"Cena (pro rok 2008) byla fixována jako průměr cen z německého trhu, kde se již aktivně s dodávkou základního zatížení na rok 2008 obchoduje, minus poslední známá cena ročních přenosových profilů do obou německých sítí a do sítě rakouské," uvedl mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík.

Standardní obchody na burze až od srpna

Pražská energetická burza zahájí obchodování 17. července. V prvních dnech bude k dispozici elektřina jen na poslední tři měsíce letošního roku. Speciální dvouletý produkt se bude obchodovat od 25. července po dobu zhruba jednoho měsíce. Na konci srpna přejde burza do standardního režimu, kdy bude nabízet dodávky elektřiny po měsících, čtvrtletích a celých rocích. Složený kontrakt pak bude rozložen na dva standardní roční produkty.

Na burze by mělo obchodovat zhruba 25 nejvýznamnějších obchodníků s elektřinou pohybujících se na českém a evropském trhu. Tuzemský dominantní výrobce elektrické energie ČEZ na burze nabídne zhruba 40 procent své produkce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám