Hlavní obsah

Letiště v Karlových Varech modernizuje terminál za 143 miliónů

Právo, František Kšajt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Letiště Karlovarského kraje v Olšových Vratech vstupuje do III. etapy své modernizace. Získá nové odbavovací budovy, jejichž stavba bude stát více než 143,3 miliónu korun.

Článek

"Projektil, raketa, trup letadla... Jak chcete. Nechali jsme se inspirovat dopravními motivy. Na začátku byl hlavolam, jak ze standardních stavebních materiálů vytvořit tvar vajíčka," říkají o svém futuristickém návrhu nové jednolodní odbavovací haly s ocelovou konstrukcí a hliníkovým pláštěm tvůrci nové podoby karlovarského mezinárodního letiště.

"Modernizace terminálu je rozdělena na dvě části. V první bude rekonstruována stará odbavovací hala tak, aby splňovala všechny podmínky související se vstupem Česka do schengenského prostoru. Ve druhé bude letiště doplněno o další halu," řekl Právu ve čtvrtek při oficiálním zahájení stavby na letišti hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel (ODS). Tato část má stát kolem 92,5 miliónu korun. Na její úhradu hodlá kraj získat dotační prostředky z fondů EU.

Peníze také z norských fondů

První část závěrečné fáze modernizace karlovarského letiště má být hotova do konce roku a přijde na 50 miliónů korun. Kraj pro ni získal dotaci 20 miliónů korun z takzvaných norských fondů. "Tyto fondy byly založeny v roce 2004 a mají až do roku 2009 poskytnout finanční pomoc deseti novým členským státům EU," vysvětlil hejtman.

Třetí etapa modernizace navazuje na dvě předchozí, které zahrnovaly rekonstrukci vzletové a přistávací dráhy a rovněž kompletní rekonstrukci světelného zabezpečovacího zařízení. Třetí etapa završí společnou snahu Karlovarského kraje a letiště odbavovat cestující podle mezinárodních úmluv s maximálním komfortem a v odpovídajících prostorových podmínkách.

"Letiště nebude po dobu stavby uzavřeno. Komfort cestujících snížíme jen minimálně. Například kvůli výstavbě nových parkovacích ploch a během terénních úprav se prodlouží cesta od autobusu k odbavovací budově na 200 až 300 metrů. Máme dostatek vozíků na zavazadla," poznamenal ředitel letiště Václav Černý.

Přepravit chtějí 60 000 pasažérů

Zhotovitelem celého projektu je Sdružení letiště Karlovy Vary - III. etapa. Tvoří je stavební společnosti Stavby silnic a železnic a Průmstav Praha. Celá přestavba terminálu včetně nové haly má skončit nejpozději do října 2008.

Letiště v Olšových Vratech u Karlových Varů skončilo loni hospodaření se ztrátou kolem dvou miliónů korun. Byla způsobena hlavně neplánovanou odstávkou v prvním a druhém čtvrtletí roku, kdy bylo letiště uzavřeno kvůli modernizaci ranveje.

Letiště ale po přestavbě očekává vyšší zisk. Jeho mezinárodní renomé stoupá, a to zejména díky ruské klientele, která si Karlovy Vary oblíbila. "Jen od počátku roku jsme odbavili už 21 000 cestujících. Loni to bylo za celý rok 33 000 pasažérů. V budoucnu počítáme s přepravou 60 000 lidí," uvedl ředitel letiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám