Hlavní obsah

Thomson Corp. koupí Reuters, zaplatí 8,7 mld. liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Kanadská vydavatelská společnost Thomson Corp. koupí mediální agenturu Reuters za 8,7 miliardy liber (téměř 360 miliard Kč). Spojením vznikne největší poskytovatel finančních zpráv na světě, který by mohl předstihnout dosavadní jedničku, agenturu Bloomberg.

Článek

Transakci podpořila i Reuters Founders Share Company, která má právo zablokovat jakékoliv převzetí firmy, pokud se obává, že by to ohrozilo nezávislost agentury. Akvizici musí ještě schválit antimonopolní úřady. Společnosti to uvedly v úterním prohlášení.

Reuters a Thomson už oznámily, že spojením by mohly ušetřit 500 miliónů dolarů ročně. Po spojení mohou lépe soupeřit s agenturou Bloomberg, která je dosud největším poskytovatelem zpráv a dat z finanční oblasti, z akciových trhů a kursů měn pro brokery. V dubnu měl Bloomberg na tomto trhu třetinu, Reutetrs 23 procenta a Thomson 11 procent.

Jakmile bude spojení schváleno, společnost ponese nový název Thomson-Reuters, bude zapsána na akciových trzích v Londýně a v Torontu. Novou firmu povede současná hlava Reuters Tom Glocer.

I další agentury se pokouší o spojení, aby snížily náklady a rozšířily počet odběratelů svých produktů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám