Hlavní obsah

Za cigarety bez kolku hrozí pokuta až 150 tisíc

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S prudkým zdražováním tabákových výrobků se stále více kuřáků poohlíží po lacinějších nelegálně vyráběných či pašovaných cigaretách. Málokdo z nich si přitom uvědomuje, že je s tím spojeno nemalé riziko a že by se mu to mohlo zle nevyplatit.

Článek

Platný zákon o spotřebních daních totiž umožňuje, aby člověk, u něhož kdekoli na území Česka objeví celníci či policisté krabičku cigaret bez platného kolku, dostal pokutu až 150 tisíc korun.

"Bez ohledu na možnost tak tvrdého postihu se podíl nelegálních či pašovaných cigaret na celkovém odbytu tabákových výrobků v Česku zvyšuje a zřejmě už přesáhl pět procent. Důvodem je prudký růst spotřební daně," řekl Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník.

Například cigarety Petra, které jsou nejprodávanější značkou, byly ještě letos v únoru běžně k dostání za 44 korun a dnes už stojí 57 Kč. Ministerstvo financí (MF) přesto v rámci reformy veřejných financí navrhuje, aby se spotřební daň zvýšila od 1. ledna 2008 z nynějších 60 na 64 eur na tisíc cigaret a u tabáků z 31,99 dokonce na 43,17 eura na jeden kilogram.

V praxi to bude znamenat, že cigarety v příštím roce podraží o další čtyři koruny za krabičku a ještě se tím urychlí přechod kuřáků na levnější, ale méně kvalitní značky.

"K tomu, že minimální sazba daně musí u cigaret dosáhnout v roce 2008 minimálně 64 eur, se Česko zavázalo už při vstupu do Evropské unie a nelze se tomu vyhnout. V případě tabáku chce ale ministerstvo jít vysoko nad požadavek Unie. Vždyť nejlevnější čtyřicetigramové balení tabáku má stát 77 korun, tedy o 16 Kč více než dnes," upozornil Provazník.

Daň ještě vyšší, než chtěl Kalousek

MF původně uvažovalo o růstu spotřební daně na tabák v přepočtu na koruny z nynějších 905 na 1090 Kč za kilogram. Už to bylo mnohem více, než chce EU. Po připomínkovém řízení však byla v návrhu novely tabáková daň zvýšena dokonce na 1200 Kč/kg.

"Snažíme se zachovat proporcionalitu zdanění jednotlivých tabákových výrobků, což nebylo při třech posledních úpravách sazeb spotřební daně respektováno," řekl v této souvislosti Právu tiskový mluvčí MF Ondřej Jakob. Podle MF Dnes prosadil v připomínkovém řízení ještě vyšší zdanění ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

"Nedostatečné zdanění tabáku ke kouření ve srovnání s cigaretami by vedlo k jeho zvýšené spotřebě se všemi zdravotními důsledky z toho vyplývajícími. Došlo by ke zvýšení zdravotního rizika následkem kouření levnějších, doma balených cigaret bez filtru z méně kvalitního tabáku," argumentoval Julínek v dopise zaslaném v dubnu ministru financí Miroslavu Kalouskovi (KDU-ČSL)

Šance pro pašeráky

Roční spotřeba tabáku v Česku se odhaduje na 700 tun, na daních z něj stát loni vybral přes 600 miliónů korun. Pokud se zdanění od ledna 2008 skutečně zvýší až na 1200 Kč/kg, vynese to státu ročně navíc až 200 miliónů korun.

Tabákové firmy jsou však přesvědčeny, že enormní zdražení tabáku neprospěje zdraví kuřáků, ale pouze pašerákům a nelegálním výrobcům, tedy šedé ekonomice.

"Navržená sazba ve výši 1200 Kč/kg odpovídá zhruba 43 eurům za kilogram. Povede to k rozkladu legálního trhu s tabáky, protože se stanou pro nemalou část spotřebitelů finančně nedostupnými. Postiženi budou hlavně lidé s nízkými příjmy - studenti a důchodci," prohlásil Provazník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám