Hlavní obsah

Gandalovič nasadí do boje o čínský trh české lahůdky

Novinky, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zatímco z Číny se do Česka ročně dovezou potraviny za miliardu korun, vývoz opačným směrem je proti tomu mizivý a počítá se na pouhé desítky miliónů korun. Změnit to chce ministr zemědělství Petr Gandalovič. Právě pomoc český potravinám na nekonečném čínském trhu má být jedním z hlavních cílů jeho několikadenní návštěvy Číně, kam odjííždí 8. května.

Článek

Vedle zástupců ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Potravinářské komory ČR a Státního zemědělského intervenčního fondu ministra doprovodí početná podnikatelské mise, například  zástupci firem Maso Planá, Madeta, Budějovický Budvar, Setuza, Hamé, Agropol Food, Nowaco, Víno Blatel či Moravský lihovar Kojetín.

"Jedním z hlavních cílů cesty je pomoci českým potravinářům dostat se na čínský trh. Některé české potravinářské výrobky jsou světoznámé, vyvážejí se prakticky do celé Evropy i do řady dalších zemí. Firmy mají zájem rozšířit prodej i na čínském trhu," uvedl Gandalovič.

Sólové pokusy nemají šanci

Potravináři zdůrazňují, že individuální snahy domácích podniků o obchod v Číně nebyly příliš úspěšné a vývozu je třeba otevřít cestu politickou podporou právě na ministerské úrovni. "Strašně to vítáme. Nečekáme, že hned přivezeme kontrakty za milióny, ale chceme zjistit naše možnosti a dozvědět se víc o tamním trhu," řekl ČTK prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík.

Kromě vývozu mají podle něj některé firmy i zájem o suroviny a variantou může být i zřízení výrobních závodů v Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám