Hlavní obsah

Na podání přehledu o příjmech zbývají už jen dva pracovní dny

Právo, hčk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Už jen dva pracovní dny zbývají živnostníkům, tedy osobám samostatně výdělečně činným, na podání Přehledu o příjmech a výdajích za rok 2006. Ti živnostníci, kterým daňové přiznání nezpracovává daňový poradce, musí přehled podat nejpozději do pondělí 30. dubna. Uvedla to ředitelka odboru České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Lenka Šárová.

Článek

Živnostníci a podnikatelé, kterým daňové přiznání zpracovává daňový poradce - a oni to nejpozději do pondělí na své pobočce ČSSZ doloží - se termín podání přehledu o příjmech a výdajích posunuje až na 30. červenec.

Příslušný formulář a podrobný návod k jeho vyplnění jsou k dispozici na jednotlivých okresních správách sociálního zabezpečení a na webových stránkách ČSSZ na adrese: www.cssz.cz v sloupci OSVČ.

Počet samostatně podnikajících osob ČR v posledních letech klesá. Zatímco v březnu roku 2003 jich bylo evidováno celkem 982 916, o dva roky později v březnu 2005 to bylo už jen 920 467 a letos v březnu je to 900 568. Jde o součet lidí, kteří se podnikáním skutečně živí, i těch, kteří si jím přivydělávají.

Zálohy na důchodové pojištění z nich v současnosti platí 701 128. Hrazení důchodového pojištění a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti je povinné pro lidi, kteří mají podnikání či živnost jako hlavní výdělečnou činnost nebo vydělali loni víc než 45 200 korun. Nemocenské pojištění je pro soukromé podnikatele dobrovolné. Jejich počet také klesá.

Zatímco ještě loni v březnu bylo nemocensky pojištěno 234 073 OSVČ, letos to je jen 217 730 živnostníků. "Tito lidé využívají spíše komerčních produktů než státního pojištění," zdůvodnila pokles Šárová. Podle ní náleží pojištěným živnostníkům z nemocenského pojištění jen dávka v nemoci a mateřský příspěvek.

ČSSZ v těchto dnech vydala Příručku OSVČ, kde se snaží odpovědět na nejčastější otázky související se samostatným podnikáním

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám