Hlavní obsah

ETA odmítá vyhovět odborům, na obzoru další stávka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HLINSKO

Spokojte se s růstem mezd o maximálně 4,3 procenta, na víc nemáme a víc také nedostanete. To vzkázala společnost ETA z Hlinska odborářům, kteří chtějí zvýšit platy o osm procent. Předsedkyně odborového svazu KOVO ETA Hlinsko Alena Šírová s argumenty firmy nesouhlasí, příští týden tak možná firmě hrozí stávka - předběžně se hovoří o 26 dubnu.

Článek

Podle mluvčího firmy Milana Smutného na tom není ETA tak dobře, aby mohla tomuto požadavku vyhovět. Pokud by firma zaměstnancům přidala na platech víc, musela by zvýšit produktivitu či snížit počet pracovníků, řekl Smutný.

Odbory ale mají v ruce pádný argument. "Ministerstvo práce mělo k dispozici ekonomické analýzy firmy. To doporučilo, že mzdy mohou růst o šest procent. Toho se držíme. Když jsme navrhli růst mezd o 5,4 procenta, zaměstnavatel nesouhlasil. Proto nyní žádáme osm procent," řekla Šírová.

Průměrná mzda v hlinecké firmě, která zaměstnává 1100 lidí, činí 15 200 korun. Je tedy přibližně o 2000 korun nižší, než je průměrná mzda v Pardubickém kraji. "Do pátku sbíráme podpisy pracovníků, kteří se stávky zúčastní. Zatím mám čísla jen za jeden provoz. Se stávkou v něm souhlasí 95 lidí ze 100 pracovníků," uvedla Šírová.

Podle mluvčího firmy odbory porušily dohodu, že neosloví média. Šírová ale řekla, že taková dohoda neexistuje.

Šírová také vylučuje jakékoliv spojení s vyjednáváním odborářů společnosti Škoda Auto a úterní stávkou jejích zaměstnanců. "Mě to uráží, jednání nejsou o Škodovce. Jednáme za odboráře a zaměstnance z firmy ETA. Také se distancujeme od jakéhokoliv poškozování firmy. My postupujeme podle zákona," uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám