Hlavní obsah

Z Budvaru se stane akciová společnost

Právo, Petr Pokorný, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Ze světoznámé pivní značky Budějovický Budvar se stane akciová společnost. Státní podnik tak půjde do soukromých rukou. Na páteční tiskové konferenci v Českých Budějovicích to potvrdil premiér Mirek Topolánek.

Článek

"Budvar  je poslední národní podnik, což je trochu anomálie. Místní dobře ví, že je to hlavně v zájmu ochrany známek. Existují, ale první rozbory, že by bylo možné přejít na jinou formu organizace bez obav před vznikem dalších známkoprávních sporů," uvedl Topolánek a poznamenal, že přestože Budvar známkoprávní spory vyhrává, jeho export nenarůstá, protože je svým způsobem jako národní podnik limitován v dalším rozvoji.

Na tiskové konferenci po prohlídce pivovaru a jednání s jeho vedením upřesnil ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) záměry svého rezortu.

Hotovo by mohlo být za jeden rok

Prvním krokem by měla být změna právní formy pivovaru ze státního podniku na akciovou společnost stoprocentně vlastněnou státem.  Na dotaz Práva v jakém termínu by mohla být transformace provedena ministr odpověděl: "Nemyslím si, že by to měla být otázka nějakých dlouhých let, spíš to vidím v rámci jednoho roku."

Gandalovič v této souvislosti připomněl, že vláda si je dobře vědoma rizik spojených s přeměnou pivovaru na akciovou společnost ve vztahu k vlastnictví ochranných známek. Řešením by mohl být speciální zákon, který by tuto problematiku ošetřil.

Jako zcela nezávadné označil premiér i ministr zemědělství smlouvy Budvaru s americkým pivovarnickým koncernem Anheuser Bush (AB), horkým favoritem případné privatizace pivovaru, na jejímž základě prodává AB na svém trhu v USA budějovické pivo pod neutrální značkou Czechvar. Podobnou smlouvu Budvar uzavřel také s dánským Carlsbergem pro trh ve Skandinávii a Chorvatsku.

"Nejde o smlouvy, které by jakýmkoli způsobem snižovaly hodnotu ochranných známek, nebo předurčovaly cestu privatizace," zdůraznil Gandalovič.

Hodnota až třiceti miliard

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana má značka Budvaru hodnotu 20 miliard až 30 miliard korun.

S privatizací nesouhlasí sociální demokraté. Jeden z posledních státních podniků v potravinářském průmyslu má podle ČSSD vynikající hospodářské výsledky, když vloni vykázal zisk přes 200 miliónů korun. Budvar loňské hospodářské výsledky zatím nezveřejnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám