Hlavní obsah

Moravští vinaři expandují do Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Moravští vinaři začínají expandovat na polský trh, na kterém se vytváří prostor pro dovoz vín ze zahraničí. Zatímco spotřeba vína v zemích západní Evropy už několik let klesá, v Polsku za několik posledních let vzrostla. A to z 1,7 na 2,4 litru na hlavu a rok.

Článek

Do Polska začala od letošního roku vyvážet tisíce lahví vína například firma Vinselekt Michlovský z Rakvic na Břeclavsku. Další firmou je společnost Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, která se zaměřuje na produkci mešních vín.

Podle vinařů však není snadné se na polský trh dostat. "Na rozdíl od nás je víno v Polsku kvůli spotřební dani kolkováno. Musíme proto spolupracovat s místním distributorem, který nám posílá kolky na láhve s vínem pro polský trh," řekl ředitel marketingu Vinných sklepů Valtice David Šťastný.

Pěstování vinné révy nemá v Polsku tradici, a proto se do Polska vína převážně dovážejí. Tradiční je v Polsku konzumace vodky a piva. Polský trh s vínem by měl podle odborníků i nadále růst.

"I kdyby spotřeba stoupla jen o jeden litr, znamená to možnost prodeje asi 350 000 hektolitrů vína. To je téměř polovina celé produkce České republiky," řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám