Hlavní obsah

Slivovici v Bruselu uhájíme, slibuje Gandalovič

Právo, Michal Mocek, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič je přesvědčen, že se v Bruselu podaří opravit chybný text v nařízení o označování alkoholu, a čeští výrobci tak budou i nadále moci vyrábět slivovici jen ze švestek bez přidání lihu. Diplomaté v Bruselu očekávají, že parlament EU rozhodne o celé věci v květnu.

Článek

"Již třetího února jsme informovali ostatní členské země EU o vzniklém problému a požádali jsme o podporu při jeho řešení. O slivovici jsme jednali také v Evropském parlamentu a v ostatních evropských institucích. Akce našich europoslanců je v současné chvíli zcela zásadní a všichni mají mou plnou podporu. Myslím si, že společnou iniciativou a společným tlakem dokážeme zjednat nápravu a českou slivovici uhájíme," sdělil Právu ministr zemědělství Petr Gandalovič.¨

Kvůli tomu, že z textu vypadla část definice slivovice a v nařízení je uvedena jen možnost slivovici vyrábět z destilátu ovoce s příměsí lihu, hrozí, že by se tradiční slivovice bez přidaného lihu musela přejmenovat. Chybný text by podle českých diplomatů měl být změněn tak, aby se označení slivovice dál mohlo používat i pro alkohol vyrobený jen ze švestek.

"Bylo to už několikrát připomínkováno. Už třikrát jsme o tom jednali v Radě ministrů," řekl mluvčí českého zastoupení při EU Jan Vytopil. Naposledy Češi vznesli své námitky toto pondělí a rozdali všem členským zemím Unie materiál, který vysvětloval české stanovisko .

Šance na změnu je "dobrá"

Podle Vytopila je "dobrá šance" na změnu textu. Němci, kteří nyní vedou Unii, podle něj českou stranu ujistili, že "to bude vyřešeno".

Nyní probíhají jednání na úrovni předsednictví i Evropského parlamentu. Ten má o novém nařízení jednat v květnu. Původně se očekávalo, že rozhodnutí padne už příští měsíc, podle diplomatických zdrojů se to však zřejmě nestihne.

Podle evropského poslance Jana Březiny, který na tento problém veřejně upozornil, je to důsledek chyby v Evropském parlamentu. Podle něj chtěla zpravodajka pro tuto věc převést definice různých druhů alkoholu z přílohy přímo do textu nařízení. "Při tom se to osekalo," řekl Březina o změně definice pro slivovici.

Název Slivovice lze zatím používat jak pro alkohol na bázi lihu, tak pro alkohol na bázi ovoce - provedená úprava však druhou možnost vylučuje.

Boj na poslední chvíli

Březina připustil, že to "prošlo poměrně bez povšimnutí ve výboru" Evropského parlamentu - Češi tedy bijí na poplach až na poslední chvíli. Ke změně mají ještě dvě možnosti: buď k ní dojde při jednání o vodce, kde se také vedou spory o to, z čeho všeho se může vyrábět, nebo změnu přinese jednání klíčových institucí EU, Evropské komise, Rady ministrů a Evropského parlamentu, které je plánováno na duben. Pokud by ke změně nařízení nedošlo, dal by Březina přednost nedohodě unijních institucí. V takovém případě by šla celá norma do druhého čtení a zbylo by více času na jednání.

Když se však instituce dohodnou a nevyhoví Čechům, mohou se čeští poslanci snažit ještě o změnu při plenárním jednání v parlamentu - ale poté, co si nechali ujít možnost zasáhnout hned ve výboru, by to bylo daleko těžší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám