Hlavní obsah

Ministerstvo financí nebude odkládat další zdražení cigaret

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomoci děravému státnímu rozpočtu má i zdražování cigaret. Ministerstvo financí (MF) už pracuje na návrhu dalšího zvýšení spotřební daně na tabák a výrobky z něj. "Vládě ho ministr Miroslav Kalousek předloží tak, aby vyšší daň mohla začít platit hned od 1. ledna 2008," řekl v pátek Právu mluvčí MF Ondřej Jakob.

Článek

Zatímco teď je spotřební daň v Česku 60 eur na tisíc cigaret, v příštím roce to musí být podle předvstupní dohody s EU nejméně 64 eur, což bude znamenat další zdražení asi o čtyři koruny na krabičku.

Na dotaz, jestli ministerstvo financí kvůli vyšším rozpočtovým příjmům neuvažuje o ještě vyšší dani než 64 eur, odpověděl Jakob. "Konkrétní parametry zatím nelze zveřejnit. Nepotvrzuji ale, že budou vyšší než nám stanoví EU."

Loni se od kuřáků na daních (včetně DPH) vybralo přes 43 miliard korun. Letos, kdy se spotřební daň zvedla od 1. března, to bude už přes padesát miliard. Pokud ovšem v důsledku dramatického zdražování spotřeba tabákových výrobků v ČR výrazně neklesne.

Ceny za jediný rok stoupnou o 30 %

Tabákové firmy se v minulých letech snažily alespoň část růstu spotřební daně pokrýt snížením svých marží, aby se to na maloobchodních cenách tolik neprojevilo. Přesto cigarety v Česku zdražují rekordním tempem.

"Je nutné si uvědomit, že cena cigaret stoupne v průběhu jediného roku minimálně o třicet procent, což nemá v ČR obdobu u žádného druhu zboží," řekl Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník.

Například cigarety Petra si kuřáci ještě letos v lednu kupovali za 44 korun, a pak podražily na rovnou padesátikorunu. Nejpozději v květnu budou stát v důsledku letošního růstu daně už 57 Kč a dlouhé petry dokonce 59 Kč. Od 1. ledna 2008 má následovat další zdražení minimálně o 4 Kč.

Mnozí milovníci nikotinu se snaží své kapse ulevit přechodem z kvalitnějších na levnější značky. Výrobci se přitom obávají, že v ČR se ještě zvedne poptávka po pašovaných cigaretách.

"Například na Ukrajině lze legálně nakoupit cigarety za pouhých devět korun. Pašeráci je převezou na Slovensko, kde stojí 20 Kč, a v ČR je pak nabízejí i za 40 Kč," uvedl Provazník.

V Česku kouří přes dva milióny lidí

V naší republice kouří asi 2,3 miliónu lidí. "Sedmdesát procent kuřáků by s tím chtělo přestat, ale daří se to ročně nanejvýš třem procentům z nich," uvedla už dříve doktorka Eva Králíková z Centra léčby závislosti na tabáku při třetí interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podle Králíkové by cigarety měly zdražovat ještě prudčeji, aby kuřáků ubývalo i z ekonomických důvodů. Vždyť zatímco v roce 2005 se v České republice prodalo 23,5 miliardy kusů cigaret, loni to bylo 23,45 miliardy, tedy téměř stejné množství.

Reklama

Výběr článků

Načítám