Hlavní obsah

Česká ekonomika zopakovala rekord, vzrostla o 6,1 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hrubý domácí produkt České republiky v roce 2006 meziročně vzrostl o 6,1 procenta. Přes očekávaný mírný pokles tak vyrovnal rekord z roku 2005. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Růst za poslední čtvrtletí loňského roku činil 5,8 procenta, což podle analytiků naznačuje, že se letos rekord už opakovat nebude.

Článek

"Česká ekonomika má za sebou dva nejlepší roky v historii s růstem o 6,1 procenta. Číslo ze čtvrtého čtvrtletí nicméně potvrzuje, že je již za vrcholem. Nacházíme se ve fázi stabilizace růstu kolem 5 procent," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Za klíčové faktory růstu označil spotřebu domácností, z dlouhodobějšího pohledu pak investice a stabilní inflaci.

"Porovnáme-li se s průměrnou vyspělostí letos rozšířené EU, jsme na 79 procentech. Při růstu našeho HDP na hlavu nejméně o 3,5 procenta dosáhneme průměrné vyspělosti unie do roku 2017," dodal Michl. 

Růst HDP v dalších zemích EU (v %)
Slovensko8,3
ČR6,1
Polsko5,8
Maďarsko3,9
Německo2,7
zdroj: ČSÚ

ČSÚ: struktura růstu se výrazně změnila

Podle ČSÚ je sice rekordní tempo růstu HDP stejné jako v roce 2005, jeho struktura se ale výrazně změnila. "Zatímco v roce 2005 mělo klíčovou roli v ekonomickém růstu výrazné zlepšení exportní výkonnosti ekonomiky, v právě uplynulém roce to naopak byly výdaje na konečnou spotřebu a tvorba hrubého kapitálu," stojí ve zprávě ČSÚ.

Výdaje domácností na spotřebu vzrostly reálně o 4,6 procenta, v běžných cenách o sedm procent, přitom hrubé disponibilní důchody se loni zvýšily jen o 5,8 procenta.

Tvorba hrubého fixního kapitálu byla meziročně vyšší reálně o 7,3 procenta, nejrychleji rostly investice do dopravních prostředků o 25,1 procenta a do strojů a zařízení o 8,5 procenta.

Na nabídkové straně ekonomiky se v rámci zpracovatelského průmyslu, který vzrostl o 14,3 procenta, nejdynamičtěji rozvíjela výroba motorových vozidel, výroba strojů a zařízení či výroba plastových a pryžových výrobků.

.: Vývoj HDP v kvartálním zobrazení. Kliknutím na graf jej zvětšíte do původní velikosti. Grafika: ČTK

Česká národní banka odhadovala tempo růstu HDP za rok 2006 v rozmezí 5,8 až 6,6 procenta.

OECD počítá pro ČR s růstem 4,8 procenta za rok 2006, pro letošek pak 4,6 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám