Hlavní obsah

Energetická burza dostala licenci

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu udělilo Energetické burze Praha státní povolení, které jí umožní organizovat trh s elektrickou energií. Energetickou burzu založila Burza cenných papírů Praha ve spolupráci s Operátorem trhu s elektřinou (OTE) jako transparentní trh s elektrickou energií.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Energetická burza Praha dostala státní povolení, které jí umožní organizovat trh s elektrickou energií.

Článek

Energetická burza bude pro obchodování využívat platformy, která vznikne na základě prověřených systémů obchodování s cennými papíry pražské burzy. Zkušenosti za zahraničí vedou ke stále větší propojenosti kapitálových a komoditních trhů, která se týká nejen technologií a systémů, ale také lidí, stylu práce a způsobu dokumentace, regulace i komunikace.

Dosavadní způsob tvorby cen elektřiny byl mnohdy kritizován pro svoji netransparentnost a zejména pro malé procento celkového objemu produkce ČR, které bylo obchodováno. Nový trh bude nabízet obchodování s elektřinou v podobě termínových derivátů, které se již nyní aktivně obchodují mimo burzy přes prostředníky v Londýně a Frankfurtu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám