Hlavní obsah

Deficit zahraničního obchodu Evrposké unie roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deficit zahraničního obchodu Evropské unie se v říjnu prohloubil na 13,2 miliardy eur z 11 miliard eur loni v říjnu. Oznámil to statistický úřad Eurostat. V září byl deficit stejný jako v říjnu, tedy 13,2 miliardy eur.

Článek

Země eurozóny si vedou jinak a zaznamenaly přebytek zahraničního obchodu 2,4 miliardy eur. Znamená to výrazné zlepšení proti loňskému říjnu, kdy přebytek činil jen 100 miliónů eur. V září měla eurozóna vůči zbytku světa obchodní přebytek 2,1 miliardy eur.

Česká republika je devátým největším dovozcem zboží z eurozóny. Od ledna do září se do Česka přivezlo z eurozóny zboží za 29,8 miliardy eur, zatímco před rokem to bylo 25,5 miliardy eur. To je nárůst o 17 procent. Vývoz do eurozóny ale vzrostl o 22 procent na 28 miliard eur. Díky tomu se deficit obchodní bilance ČR vůči eurozóně snížil na 1,8 miliardy z předchozích 2,5 miliardy eur před rokem.

Celkem Česká republika od ledna do září vyvezla zboží za 54,6 miliardy eur, což je meziroční nárůst o 20 procent. Dovoz se zvýšil rovněž o 20 procent a dosáhl 53,1 miliardy eur. Obchodní přebytek se tak zvýšil na 1,5 miliardy z předchozích 1,2 miliardy eur.

V deficitu vede energie

V celé unii se výrazně prohloubil deficit v energetickém sektoru. Zatímco od ledna do září činil 214,2 miliardy eur, ve stejném období loni to bylo 159,9 miliardy eur. Přebytek se nejvýrazněji zvýšil v chemickém odvětví, a to na 58,2 miliardy proti 52,4 miliardy eur od ledna do září 2005.

Za devět měsíců letošního roku se zvýšil objem obchodní výměny prakticky se všemi velkými obchodními partnery. U vývozu je největší vzestup znát ve vztahu k Rusku, kde objem exportu od ledna do září meziročně vzrostl o 23 procent. Ve vztahu k Číně to bylo 22 procent, vůči Kanadě 16 procent a vůči Turecku 15 procent.

U dovozu vede také Rusko, kde objem aktivity vzrostl o 32 procent. V případě druhého Norska růst činí 29 procent, u Číny 20 procent a v případě Indie 19 procent. Zvýšil se i přebytek Evropské unie vůči Spojeným státům. Od ledna do září přebytek vystoupil na 68 miliard z předchozích 64 miliard eur ve stejném období loni.

Největší přebytek mělo od ledna do září Německo, a to 115,5 miliardy eur, druhé Nizozemsko mělo přebytek 26,4 miliardy a třetí Irsko 25,2 miliardy eur. V největším deficitu byla Velká Británie, kde byl objem dovozu o 96,9 miliardy eur vyšší než objem vývozu. Vysoký deficit mělo rovněž Španělsko a Francie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám