Hlavní obsah

Soc. dem.: ČEZ jako penzijní polštář

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neprivatizovat ČEZ a ponechat ho v rukou státu i jako případný polštář pro důchodovou reformu - tak zní vstupní pozice ČSSD pro jednání o vládním programu.

Článek

"Tam zatím shoda úplná není, protože se musíme nejprve dohodnout na tom, že v příštích letech už nebudeme zapojovat privatizační příjmy do příjmů veřejných rozpočtů," řekl koncem minulého týdne exministr financí, místopředseda Bohuslav Sobotka.

ČEZ v představách ČSSD má zůstat českým strategickým hráčem na evropském trhu s elektřinou. "Pokud by někdy v budoucnu byl potřeba určitý polštář pro realizaci penzijní reformy, tak si myslíme, že ten státní podíl v ČEZ by byl z tohoto pohledu velmi užitečný," připustil Sobotka. Rovněž odstupující vicepremiér, místopředseda ODS Petr Nečas novinářům řekl, že státní podíly v akciových společnostech včetně ČEZ by se měly použít pro důchodovou reformu.

"Odmítáme jejich zapojení do rozpočtu, ať již do různých fondů, nebo do státního rozpočtu jako celku, ať již v podobě cenných papírů, výnosů, dividend, nebo privatizačních výnosů z prodeje těchto podílů," řekl Nečas.

Zelení pro privatizaci

O privatizaci ČEZ naopak stojí zelení, kteří s tím kandidovali ve volbách. Zelených se především dotklo heslo ze soc. dem. návrhu Agenda 2010, kde žádají: "Modernizace české energetické politiky včetně jednoznačného rozhodnutí o podpoře dalšího rozvoje jaderné energetiky."

Snahu ČSSD učinit zásadní rozhodnutí o jaderné energetice chápou zelení podle své první místopředsedkyně, protiatomové aktivistky a vyjednavačky Dany Kuchtové, jako snahu vyloučit je z jednání.

Konkrétní datum pro vystoupení ČR z jaderné energetiky ale podle Kuchtové v dohodě čtyř stran ve středu být nemusí. "A jestli to bude 2030, 20 nebo 10, kdyby pánbůh dal, jak já bych si velmi přála, tak to je práce pro odborné skupiny, pro ministerstvo životního prostředí, pro novou koncepci. Východiskem ale musí být nějaké politické heslo," uvedla Kuchtová.

Páteční jednání zhodnotila jako korektní. "Zelení v žádném případě nepřijmou roli nechtěného dítěte, nebo někoho, kdo je pouze přívažkem jednání," uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám