Hlavní obsah

Se stavbou hal Hyundai začne na přelomu února a března

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) předpokládá, že stavbu výrobních hal budoucí automobilky v Nošovicích na Frýdecko-Místecku zahájí na přelomu února a března. Novinářům to ve středu řekl mluvčí HMMC Petr Vaněk.

Článek

Investor však dříve deklaroval, že stavbu nošovické automobilky chce zahájit do konce letošního roku. Podle Vaňka se ale nejedná o zpoždění, protože už terénní úpravy, které začnou ve druhé polovině prosince, jsou považovány za stavební práce. Od podání návrhu po nabytí právní moci územního rozhodnutí pro skrývku půdy v nošovické průmyslové zóně trvalo takřka čtyři měsíce. Vaněk to ve středu označil za "nad očekávání dlouhou lhůtu", bylo však hodně účastníků řízení a dokumentace tak byla průběžně doplňována.

Termín spuštění sériové výroby v nošovické automobilce, však podle Vaňka ohrožen není. "Stále platí, že sériová výroba automobilů by měla být zahájena ve čtvrté čtvrtině roku 2008," řekl.

Minulý týden firma začala se skrývkou ornice, tyto práce by podle Vaňka měly trvat maximálně dva měsíce. "Územní rozhodnutí pro terénní úpravy by mělo nabýt právní moci 18. prosince a koncem prosince by pak mělo být pravomocné i územní rozhodnutí pro samotnou stavbu závodu," uvedl s tím, že pak bude investor moci žádat o stavební povolení. "Zahájení stavby  výrobních a administrativních objektů předpokládáme na přelomu února a března," dodal.

O Nošovice má zájem další korejská firma

Vaněk na dotaz Práva potvrdil, že Hyundai přitáhne do Česka nejméně deset subddodavatelů z Jižní Koreje. Zatím jich do zón v regionu zamířilo sedm. Dva z nich, dceřiné společnosti koncernu Hyundai, firmy Mobis a Hysco, postaví své závody přímo v areálu automobilky v Nošovicích. V tamní 260hektarové průmyslové zóně patří společnosti Hyundai 200 hektarů, zbylých 60 hektarů vlastní Moravskoslezský kraj. "Zájem investovat na těchto 60 hektarech projevila další jihokorejská firma," uvedl bez dalších podrobností Vaněk. Pouze dodal, že se nejedná o dceřinou firmu Hyundai.

Mluvčí kraje Šárka Swiderová Právu zájem dalšího korejského investora o Nošovice potvrdila. "Samozřejmě o zájmu o tento pozemek víme, ale kraj velmi dobře zváží, jestli tuto plochu pro další podnikání uvolní a za jakých podmínek. Konkrétnější být v této chvíli opravdu být nemůžeme," uvedla.

Podle informací Práva se jihokorejští subddodavatelé automobilky usídlují kromě Nošovic také v průmyslových zónách v Mošnově na Novojičínsku, Chlebovice ve Frýdku-Místku a Baliny v Třinci, do regionu však Hyundai táhne rovněž investory z odvětví automobilového průmyslu z Německa a Švédska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám