Hlavní obsah

České dráhy zdraží zákaznické jízdné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České dráhy (ČD) od 10. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, zdraží zákaznické jízdné. Zákaznické jízdenky pro trasy nad 41 kilometrů podraží až o 12,5 procenta. Například cesta z Prahy do Ostravy ve druhé třídě zdraží z 260 korun na 297 korun. Na zákaznické jízdné jezdí pravidelní cestující, majitelé tzv. Z-karty nebo nově In-karty.

Článek

"Zákaznické jízdné bude nyní tvořit 30% slevy z tzv. obyčejného jízdného - a to nehledě na ujetou vzdálenost," uvedl mluvčí ČD Aleš Ondrůj.

Zpáteční sleva bude nadále o 5% nižší proti zákaznickému jízdnému. Nemění se ani výše obyčejného jízdného, cena traťových jízdenek pro dojíždění do zaměstnání, žákovské jízdné či cena víkendové jízdenky SONE+, stejná zůstává i cena Kilometrické banky.

"Při cestování do vzdálenosti 40 kilometrů se sjednocený výpočet slevy ve výši 30 % z obyčejného jízdného nikterak na ceně zákaznického jízdného neprojeví. Při cestování v tarifním pásmu 11-15 kilometrů je nové zákaznické jízdné dokonce levnější," dodal Ondrůj.

Majitelé In-karty budou mít levnější místenku do pendolina

ČD také zavedou od prosince nový typ jízdenky tzv. eLišku pro cestování mezi krajskými městy v rámci ČR za cenu 140 Kč. [celá zpráva]

Tato jízdenka například na trase Ostrava - Praha bude stát 140 Kč a k této jízdence si cestující pouze zakoupí povinnou rezervaci - pro držitele In-karet za zvýhodněnou cenu 86 Kč. Celková cena tak pendolinem mezi Ostravou a Prahou bude 226 Kč.

ČD zvýhodňují majitele In-karet při pořízení místenky do vlaků EuroCity, InterCity, SuperCity a do pendolina. Místenka do pendolina bude stát místo 200 Kč jen 86 korun. U mezinárodních vlaků bude stát místenka 30 Kč pro držitele In-karty, pro ostatní 86 korun.

Anketa

Odradí vás vyšší cena jízdného od cestování vlakem?
ano
77,9 %
ne
22,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1172 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám