Hlavní obsah

Výstavba bytů se zvýšila o 6,5 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice začala letos ve třech čtvrtletích výstavba 31 905 bytů, což je meziročně o 6,5 procenta více. Počet dokončených bytových jednotek však klesl o 13,5 procenta na 18 166, uvedl v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Rozestavěno zůstalo 168 941 bytů, tedy o 8,3 procenta meziročně více. Nejvyšší podíl rozestavěnosti byl v prvních devíti měsících roku u rodinných domů, a to 48,3 procenta.

Hlavními faktory růstu počtu zahájených bytů i nadále zůstávají příznivá situace na trhu hypoték, vyšší hodnota úvěrů v rámci stavebního spoření, podpora mladých manželů při získání prvního bytu a očekávané změny DPH na bytovou výstavbu od ledna 2008.

Statistici se domnívají, že za poklesem počtu dokončených bytů stojí přednostní zahajování nové výstavby, ale i nedostatek stavebních kapacit.

Nejvíce se staví v okolí Prahy

Největší procentuální nárůst nově zahájených staveb byl zaznamenán u bytů v domech s pečovatelskou službou a domovech-penziónech. Pokles počtu zahájených bytů nastal u kategorie nástaveb, přístaveb a vestaveb.

Vůbec nejvíce bytů se staví v okolí Prahy a ve Středočeském kraji. V prvním až třetím kvartále zde začala stavba 11 696 bytů. Nejméně bytů se začalo stavět v Libereckém a Karlovarském kraji.

Podobná čísla platí i co se týče dokončení stavby bytových jednotek. Nejvíce se jich daří kolaudovat v Praze a ve Středočeském kraji, nejméně v Karlovarském, Libereckém a Královéhradeckém kraji. V poměru k počtu obyvatel se nejvíce bytů dokončilo ve Středočeském kraji a v Praze, nejméně v Ústeckém a Libereckém kraji.

Ve srovnání s loňskem bylo modernizováno o 6,6 procent bytů méně, jedná se o 13728 bytů. Nejvíce zrekonstruovaných bytů bylo dokončeno v Praze a Jihomoravském kraji, nejméně v Libereckém kraji a v kraji Vysočina.

Reklama

Související články

Bytová výstavba loni výrazně vzrostla

Bytová výstavba v Česku loni opět výrazně rostla. Počet dokončených bytů se zvýšil na 32 863, což je o 1,8 procenta více než v roce 2004. Stavět se začalo 40...

Výběr článků

Načítám