Hlavní obsah

Koruna je nejsilnější v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká měna v pondělí překonala své historické maximum k euru, posílila na 27,92 Kč za euro. Své dosavadní maximum ze srpna 2006 tak vylepšila o čtyři haléře. Vůči dolaru se koruna vrátila pod hranici 22,00 Kč/USD.

Článek

"Posilování koruny ovlivňuje situace na eurodolarovém trhu, o dolar je menší zájem, a investoři tak hledají jiné trhy pro svoje investice. Konkrétní posílení koruny k jednomu dni má tak spíše příčinu v psychologii zahraničních investorů, kteří investují do regionu střední Evropy a do ČR tak teče kapitál, " řekla Novinkám analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Když investoři očekávají oslabení dolaru, nakupují spíše korunu než euro, je to pro ně výhodnější, a to vede k posilování koruny.

"Dnešnímu posílení koruny nepřikládám velký význam, koruna díky spekulacím ještě v blízkých dnech zřejmě posílí, do konce roku se určitě ještě jednou vrátí nad hranici 28,00 Kč za euro. Na konci roku předpokládám kurz 27,90 Kč /EUR, " dodala Šichtařová.

"Mezi dlouhodobé důvody proč koruna posiluje patří příliv zahraničních investic, přebytek obchodní bilance a růst ekonomiky. K posílení koruny také přispívají spekulace o vstupu koruny do eurozóny, " komentovala Šichtařová.

Riziko veřejných financí

"Vidím jediné riziko k oslabení měny a tím jsou nezodpovědné veřejné finance a následné snížení ratingu ČR. Koruna je pro Českou národní banku signálem k odložení dalšího růstu sazeb na příští rok," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

"Historického maxima v pondělí nedosáhla jen česká koruna, ale např. i slovenská koruna. Ta je přitom v očích mnoha hráčů ještě atraktivnější, protože Slovensko má na rozdíl od České republiky stále ještě velké šance na přijetí eura v tomto desetiletí, " uvedl analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

K posílení přispěl i minulý týden zveřejněný údaj o zahraničním obchodu, který dosáhl v září přebytku 7,5 miliardy korun. [celá zpráva]

Silná koruna zlevňuje zahraniční zájezdy a dovážené zboží z USA nebo z jiných dolarových trhů, například z Číny. Na druhou stranu ale dělá problémy exportérům, kteří za své vyvezené zboží dostávají méně peněz, takže jim klesají zisky. "Velcí vývozci se s kurzovými ztrátami musí vyrovnat vyšší produktivitou práce. Očekávám, že i proto budou letošní mzdová vyjednávání velmi tvrdá," dodal Michl.

Naposledy byla koruna na rekordních úrovních letos v srpnu, kdy dosáhla k euru hranice 27,96 Kč/EUR. [celá zpráva]

Anketa

Je pro vás výhodné, že koruna k euru posiluje?
ano
71,3 %
ne
28,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11817 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Koruna letí vzhůru kvůli slabému dolaru

Česká měna překonala ve středu historické maximum k euru, posílila na 28,09 Kč/EUR. Posilují všechny měny ve střední Evropě, trh se obává oslabení dolaru....

Koruna už třetí den láme rekordy

Koruna v pátek opět překonala historické maximum k euru. Dostala se na úroveň za 27,96 Kč/EUR. Koruna posiluje už třetí den. K dolaru je na úrovni 21,86...

Výběr článků

Načítám