Hlavní obsah

Utekli z ODS, teď se porvou o hlasy

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanští demokraté, kteří bojují o zmrtvýchvstání, čekají v řadě měst bratrovražedné volební souboje. Za poslední rok utekly ze strany tři tisícovky členů, z nichž ti významnější si navlékli nové dresy a pustili se do konkurenčních projektů. Například v Českých Budějovicích se v říjnových komunálních volbách postaví proti sobě hned tři skupiny kandidátů, kteří působí či působili v ODS.

Foto: René Volfík, ČTK

Miroslav Beneš na fotografii z roku 2004

Článek

Vnitřní spory a krize v minulosti nejsilnější pravicové strany na české politické scéně, která před osmi lety v jihočeské metropoli převálcovala soupeře rozdílem třídy a získala přes 46 procent hlasů, ji nyní naopak staví do role outsidera.

„Myslím, že problémy u ODS stále přetrvávají. Počátkem roku jsem se nabídl, že povedu budějovické občanské demokraty do podzimních voleb. Měl jsem jedinou podmínku – právo veta při sestavování kandidátky. Nabídku však zdejší vedení ODS neakceptovalo, a tak jsem se rozhodl, že do boje o radnici půjdu za nově vzniklý subjekt Toryové,“ řekl Právu bývalý místopředseda ODS a v letech 1994 až 1998 i primátor Českých Budějovic Miroslav Beneš.

Od zedníka po lékaře

Ten se v minulých letech aktivně do politiky nezapojoval. Dodal, že se nechce zaměřovat na pravicového či levicového voliče, ale na občany, kteří už mají dost současného stavu v politice a hledají tváře, které jim garantují profesionalitu při správě města. Podle něho chtějí Toryové, kteří se ucházejí o přízeň voličů v Ostravě nebo v Mostě, vrátit lesk liberálním myšlenkám a spravovat města efektivně.

V moravskoslezské metropoli je lídrem náměstek primátora za ODS Dalibor Madej a na severu Čech zakladatel Toryů a bývalý poslanec ODS Oldřich Vojíř.

A na jaké lidi se Beneš v jihočeském krajském městě obracel? „Sestavoval jsem kandidátku z lidí skutečně žijících v Českých Budějovicích, nikoliv v satelitech, kteří mají trvalé bydliště naoko ve městě. Jsou tam lidé od lékaře po zedníka, tak aby pokryli život ve městě,“ zdůraznil Beneš.

Dovede si prý představit v případě úspěchu spolupráci se všemi, kterým jde o lidi v krajském městě. Možnou součinnost s hnutím Občané pro Budějovice, které vede současný primátor Juraj Thoma, v minulosti mimo jiné i místopředseda oblastního sdružení ODS a primátor za tuto stranu, nepovažuje za reálnou.

S Thomou, který nyní čelí obžalobě ze závažného trestného činu a čeká ho soud, před čtyřmi lety odešla z ODS skupina členů, kteří tvořili páteř nového hnutí. Beneš je přesvědčen, a v tom se shoduje i se současnými členy ODS, že město vpřed neposunuli, údajně právě naopak, zejména nekoncepčními rozhodnutími v dopravě nebo v územním rozvoji.

„Když mě mí spolustraníci z ODS vyeliminovali, sledoval jsem politické dění jen zpovzdálí a byl jsem zděšen. Mrzí mě, že energie a úsilí, které jsem městu věnoval, přišly vniveč,“ hodnotí současnost Beneš.

Za ODS nováčci

V politických kuloárech se nyní začíná spekulovat o tom, že právě Toryové a ČSSD by mohli být potenciálními partnery hnutí ANO, které má ambice, jak Právu potvrdil jeho českobudějovický lídr Jiří Svoboda, výrazně promluvit do budoucího dění na radnici.

O možnost vrátit se, i když ne na klíčových postech v radě, nechce přijít ani ODS. Vsadila v první desítce převážně na nové tváře. Lídrem je předseda České asociace nákupu a prodeje, třiačtyřicetiletý Michal Šebek, a i za ním jsou naprostí nováčci Martin Stašek a Petr Lamač. Výjimkou je na pátém místě bývalý hejtman a poslanec Jan Zahradník. Regionální šéf ODS, bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, je dokonce až dvanáctý.

„I když výsledky ODS nejsou v poslední době dobré, uděláme vše, abychom ve volbách uspěli. Naše kandidátka prošla výraznou obměnou a je na ní vedle zkušených politiků řada nových mladých tváří, které dokazují, že ODS rozhodně má potenciál být znovu nejen na komunální úrovni silnou a úspěšnou stranou,“ hodnotil střízlivě možnosti občanských demokratů Šebek.

Reklama

Výběr článků

Načítám