Hlavní obsah

Do druhého kola senátních voleb postoupili tři ministři, zpěvák Jahelka i Zemanův Čuba

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve většině volebních obvodů jsou známé dvojice, které se za týden utkají ve druhém kole senátních voleb o křeslo v horní parlamentní komoře. Postoupili například všichni tři kandidující ministři, zpěvák Ivo Jahelka nebo strůjce slušovického zázraku a prezidentův poradce František Čuba.

Foto: archiv, Právo

František Čuba (SPO)

Článek

Své křeslo v Senátu bude ve druhém kole volby obhajovat současný ministr školství Marcel Chládek, jenž uspěl jako první v Lounech, i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (oba ČSSD), který s 30 procenty porazil všechny protikandidáty na Kladensku.

O senátorské křeslo se popere také ministr dopravy Antonín Prachař (ANO), jenž v obvodě Přerov skončil s 30 procenty druhý za bývalou zástupkyní ombudsmana Jitkou Seitlovou (KDU-ČSL a SZ), která ho překonala téměř o deset procentních bodů.

Postupuje i šéf horní komory Milan Štěch (ČSSD), ten na Pelhřimovsku těsně před ukončením sčítání vedl s 36 procenty, a v dalším kole by se tak měl střetnout se zpěvákem Ivo Jahelkou (TOP 09 a STAN), který na Štěcha ztrácel asi 20 procentních bodů.

Zajímavý souboj se odehraje na Zlínsku, kde po sečtení 92 procent hlasů porážel strůjce tzv. Slušovického zázraku a poradce prezidenta Miloše Zemana pro oblast zemědělství František Čuba (SPO) dlouholetou senátorku ČSSD Alenu Gajdůškovou. Dělily je setiny procenta.

Vévodí ANO a ČSSD

Ve Žďáru nad Sázavou se ve druhém kole utká současná senátorka ČSSD Dagmar Zvěřinová s Františkem Bradáčem z KDU-ČSL. V Rychnově nad Kněžnou postoupil do druhého kola senátor Miroslav Antl, který opanoval první příčku s 41 procenty hlasů a náskokem 25 procentních bodů před druhým Lubošem Řehákem (KDU-ČSL).

Za ANO se o Senát popere podnikatel Jiří Hlavatý, a to v obvodu Trutnov, kde mu s 34 procenty patří první příčka. Druhý Adolf Klepš (TOP 09 a STAN) na něj ztrácí asi 13 procentních bodů.

Hnutí ANO vyšle do druhého kola také Jana Zahradníčka, který za Olomouc  svede souboj s lidovkyní Alenou Šromovou.

Na Chebsku vyzve senátora Miroslava Nenutila (ČSSD) Jiří Dufek z ANO. V obvodě Česká Lípa patrně postoupili Jiří Vosecký (SLK) a Karel Kapoun (ČSSD). V Hradci Králové svede souboj Jaroslav Malý (ČSSD) s Oldřichem Vlasákem (ODS).

V Karviné budou lidé za týden volit mezi prvním Radkem Sušilem (ČSSD) a druhým Martinem Gebauerem (ANO). V Kolíně proběhne souboj Emilie Třískové (ČSSD) s Milanem Rakem (ODS). Ve Strakonicích postoupil do druhého kola Martin Gregora (TOP 09 a STAN) a Karel Kratochvíle (ČSSD).

Své postupující kandidáty znají také voliči v Uherském Hradišti, kde zvítězil Ivo Valenta (SsČR), s nímž půjde do závěrečného klání Pavel Botek (KDU-ČSL). Ve Vyškově si lidé budou vybírat mezi Ivo Bárkem (ČSSD) a a Romanem Celým (KDU-ČSL). Ve Znojmě postoupili Pavel Štohl (ČSSD) a Jiří Němec (KDU-ČSL).

Reklama

Související témata:

Související články

V komunálních volbách odvolila třetina lidí

Víc než třetina voličů odevzdala po zhruba polovině druhého volebního dne hlasy v komunálních volbách v Česku, v senátních je účast nižší. Plyne to z vyjádření...

Výběr článků

Načítám