Hlavní obsah

Spory ve Znojmě vzaly KSČM senátorku

Právo, miv

Sociální demokrat Pavel Štohl a lidovec Jiří Němec se utkají ve druhém kole senátních voleb na Znojemsku. Stávající senátorka Marta Bayerová (KSČM) končí. Skončila až na čtvrtém místě, když ji o postup připravily spory mezi komunisty na Znojemsku.

Článek

Střet mezi komunisty ve Znojmě v rámci souboje o Senát i v komunálních volbách je kuriozitou voleb. Na vině je patová situace mezi komunisty v okrese. Okresní organizace nechtěla Bayerovou nominovat do Senátu, jenže poslední slovo měly ústřední orgány KSČM, kde dostala žena důvěru.

Reakcí na změnu a upřednostnění Bayerové byla nominace původního kandidáta KSČM do Senátu Petra Krátkého jako nezávislého. Dvě křídla KSČM tak poslala do senátních voleb proti sobě své lidi.

„Za to, že KSČM nebude mít na Znojemsku senátora, nese vinu Vojtěch Filip.  Šest let ví o složité situaci na Znojemsku a šest let ji neřešil. Toto je důsledek. Kdyby nebylo kandidatury Krátkého, měla bych dost hlasů pro postup do druhého kola,“ zlobí se Bayerová.

Součet jejích 12,62 procenta a 8,8 procenta pro Krátkého by skutečně znamenal postup do druhého kola.

Spory na všech úrovních

Důvod sporů mezi komunisty? Podle Bayerové neshody s předsedou okresní organizace, který jí kdysi dělal asistenta. Spolupráci ale ukončili ve zlém a spory se přenesly do činnosti celé strany v okrese.

Dokonce i v komunálních volbách stáli proti sobě Bayerová a místní stranická buňka. Tam ovšem byla zase Bayerová dvojkou nezávislého sdružení Občané městu Znojmu. To se do zastupitelstva nedostalo a Bayerová končí i na komunální úrovni. Komunistická kandidátka naopak vynesla straně čtyři křesla v jednatřicetičlenném zastupitelstvu.

„Kdyby se mě Filip zastal proti podrazům, které se tu děly a dějí, mohlo to skončit jinak,“ řekla nazlobená Bayerová. V KSČM ale i přes zklamání a odchod ze Senátu i komunální politiky zůstane. „Museli by mě vyhodit, abych odešla,“ řekl. Druhého kola se nebude účastnit už ani jako volič. „Nemám koho volit, ani jeden pro mě není přijatelný,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám