Hlavní obsah

Zvyšte nám náhrady, nebo přestaneme dělat protézy a korunky, varují zubní technici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zubní technici, kteří vytvářejí protézy či korunky, prostřednictvím své oborové komory varovali ministerstvo zdravotnictví, že pokud nedojde ke zvýšení náhrad ze strany pojišťoven, přestanou pro pacienty zhotovovat náhrady placené z pojištění. Laboratoře prý na výrobě náhrad prodělávají tisíce korun. Ministerstvo již chystá novelu, která by úhrady zvýšila.

Zubní technici chtějí za svou práci více peněz.

Článek

"Pokud platby nebudou navýšeny, nebude už v blízké době v silách a finančních možnostech našich členů tyto výrobky zhotovovat," řekla v pátek prezidentka Komory zubních techniků Alexandra Seidlová.

Zubní technici nemají smlouvy se zdravotními pojišťovnami, platí je zubaři. Jednotlivé fáze výroby, na kterých se podílejí zubař i technik, jsou shrnuty do jednoho úhradového kódu. Zubní technici žádají navýšení kódu úhrady a jeho rozdělení na platbu za úkony zubaře a za výrobu zubním technikem.

"Z částky 3617 korun, kterou nyní platí pojišťovna za celkovou zubní náhradu, dostane zubní technik zhruba 2000 korun. Ještě horší je to v případě korunek – za pryskyřičnou korunku zaplatí pojišťovna 800 korun, ale zubní technik dostane zhruba 300 korun," upřesnila Seidlová.

Změna nejdříve za rok

"Ministerstvo si je vědomo toho, že některé výše úhrad již zcela neodpovídají aktuálním cenám na trhu. Pracuje na změně principu a výše úhrad zdravotnických prostředků na poukaz," řekla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Změna bude v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, legislativní proces potrvá zhruba rok.

Rozdíl v ceně a nákladech nemůže laboratoř od pacienta žádat, nadstandardy loni zrušil Ústavní soud.

Zubní technici tak podle Seidlové nyní zhotovují výrobky na pojišťovnu jen díky tomu, že je dotují například z toho, co vydělají za metalokeramiku. Snížili také platy zaměstnanců. Zubní technik, který vyrábí ztrátové výrobky, nedosáhne na průměrnou mzdu ani za deset hodin práce denně, uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám