Hlavní obsah

Zvýší se odškodné za pracovní úrazy, rozhodla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bolestné a odškodné za zhoršení uplatnění po pracovním úrazu nebo nemoci z povolání se zvýší. V pondělí se na tom shodla vláda. Hodnota jednoho bodu, podle kterého se určuje výše celkové náhrady újmy, se zvýší ze 120 na 250 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hodnota bodu je podle ministerstva zdravotnictví, které vyhlášku předkládalo, neúměrně nízká. Neměnila se od roku 2001.

„Problémem dosud platných postupů je neúměrně nízká náhrada za újmu na zdraví, která vzhledem k míře inflace za uplynulých 14 let už neodpovídá reálným životním nákladům. Hodnota jednoho bodu 120 korun stanovená v roce 2001, kdy průměrná mzda v ČR dosahovala zhruba 14 600 korun, nebyla dosud valorizována,” uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

V loňském roce se řešilo téměř 55 tisíc případů pracovních úrazů, bolestné dosáhlo skoro 234 miliónů korun, ostatní náhrady byly ve výši téměř 269 miliónů.

Bolestné a odškodné za zhoršené uplatnění platí zaměstnanci zaměstnavatel, je na to však pojištěný.

Počet bodů za bolest stanoví lékař

Pokud nemoc či úraz způsobily víc poškození, hodnotí se každé zvlášť. Body se pak sčítají. Počet se může snížit, pokud člověk před úrazem či chorobou z povolání už menší uplatnění měl. Podle závažnosti to může být o 10 až 30 procent. Počet bodů za bolest a ztrátu uplatnění stanoví v posudku lékař.

„Toto nařízení vlády pomůže při vydávání lékařských posudků, které jsou podkladem pro stanovení odškodnění, protože přesně definuje pojmy jako bolest a ztížení společenského uplatnění a vymezuje postupy i způsob bodového hodnocení újmy daného pacienta pro určení výše náhrady,” doplnil ministr.

Podle schváleného návrhu odpovídá například bolestné za ztrátu předního zubu či za lehký otřes mozku 20 bodům a pěti tisíci korunám, u poranění zrakového nervu 150 bodům a 37 500 korunám, u zlomeniny klíční kosti 30 až 80 bodům a 7500 až 20 tisíci korunám, u ztráty ruky 275 bodům a 68 250 korunám.

Bolest u nemoci z povolání dýchacích cest kvůli azbestu se bude hodnotit sto a více body. Za zhoršení uplatnění kvůli ztrátě chuti či čichu připadne tisíc bodů a 250 tisíc korun, za ztrátu dominantní ruky mezi loktem a ramenem až čtyři tisíce bodů a milión korun.

Odškodňování za úrazy od roku 2014 změnil nový občanský zákoník. Podle něj se mají případy posuzovat individuálně, ne podle právního předpisu. Úrazy v práci a nemoci z povolání se ale dál odškodňují podle zákoníku práce. Jeho novela začíná platit od října, proto ministerstvo zdravotnictví připravilo i nové nařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám