Hlavní obsah

Zveřejněná komunikace Klausových bodyguardů je podle všeho podvrh

Právo, Jakub Troníček
Aktualizováno

Zveřejněný přepis komunikace policejních ochránců prezidenta republiky Václava Klause z pátečního incidentu v Chrastavě je podle všeho podvrh. Právu to s odkazem na dosavadní šetření potvrdil policejní prezident Martin Červíček.

Foto: Prima FTV

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistole.

Článek

Kdo za falšovaným přepisem komunikace Klausových bodyguardů stojí, zatím podle něj není jasné. Akce prý každopádně mohla mít za cíl poškození policistů a narušení vyšetřování. Přepis zveřejnila v neděli večer TV Nova.

„Naše šetření neprokázalo, že by ta zveřejněná komunikace odpovídala realitě,“ prohlásil policejní prezident.

Možný podvrh ostatně naznačila i Generální inspekce bezpečnostních sborů, která chování prezidentovy ochranky prověřuje s podezřením na spáchání trestného činu.

Postup strážců, kteří nebyli schopni včas reagovat a proti útočníkovi zasáhnout, Červíček v pondělí na základě výsledků analýzy speciální pracovní skupiny ostře kritizoval.

„Bylo tam zaznamenáno pochybení, a to nejenom před tím samotným atakem, ale samozřejmě poté, co k tomu útoku na prezidenta došlo,“ řekl Právu Červíček. Strážci měli podle něj zasáhnout rychle a razantně. „Měli ho okamžitě eliminovat,“ shrnul policejní prezident.

Ochránci se budou školit na tlačenice

Výsledkem mají být podle něj změny ve výcviku i v taktice. Mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová v této souvislosti upřesnila, že ochránci budou v rámci výcviku modelovat situace, kdy se chráněná osoba dostává do přímého kontaktu s větším množstvím neprověřených lidí. Zlepšit se mají i reakce strážců na problémové situace.

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

Podle náměstka policejního prezidenta Tomáše Kužela, který speciální pracovní skupinu vede, se mají aktualizovat i interní předpisy upravující metodiku přípravy jednotlivých bezpečnostních opatření.

„Kromě toho jsem dal mému náměstkovi za úkol ve velmi krátké době představit novou koncepci ochranné služby, která bude odrážet všechna bezpečnostní rizika a navrhne nejlepší model zajištění ochrany ústavních činitelů,“ poznamenal k tomu Červíček.

Zda a jak budou za svou laxnost potrestáni Klausovi ochránci z Chrastavy, nechtěl Červíček předjímat. Podle něj budou v tomto směru rozhodující výsledky šetření inspekce.

Reklama

Výběr článků

Načítám