Hlavní obsah

Ztohoven přidali na Staroměstské náměstí kříž navíc za 28. popraveného pána

– Praha

Na Staroměstském náměstí v Praze je nyní 28 křížů k uctění památky českých pánů popravených po bitvě na Bílé hoře. Poslední kříž tam v pondělí umístila umělecká skupina Ztohoven. Členové skupiny chtějí umístěním dalšího kříže vyvolat debatu nejen o historii, ale i současnosti, a poukázat na význam podobných památníků. Jednoho kříže navíc si totiž za tři dny skoro nikdo nevšiml. Na skutečnost upozornila Česká televize.

Článek

Podle skupiny Ztohoven další kříž k ostatním patří, má uctít památku Martina Fruweina z Podolí, který ještě před popravou spáchal sebevraždu a sťat byl posmrtně. Podle nich je tak historií neprávem opomíjen.

"Já si myslím, že to umístění 28. kříže je naprosto opodstatněné. Protože těch takzvaných 27 českých pánů bylo ve skutečnosti opravdu 28," řekla ČT historička Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Marie Koldinská.

Skupina kříž na náměstí nainstalovala den před 390. výročím popravy a uctění památky 27 českých pánů.

Pražská radnice i policie jsou zatím podle televize k akci skupiny neteční. Kříž tak na místě dále zůstává.

Na Staroměstském náměstí v Praze bylo popraveno 27 předních účastníků českého stavovského povstání proti Habsburkům 21. června 1621. Stalo se tak po porážce stavů v bitvě na Bílé hoře v roce 1620, která ukončila českou reformaci 15. a 16. století prosazující v českých zemích zásadu náboženské snášenlivosti a tolerance.

Skupina Ztohoven je známá zejména díky akci, při níž se asi před čtyřmi lety napojila simulovaným atomovým výbuchem do vysílání televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám