Hlavní obsah

Zrušený Signal Festival využil státního svátku, nasvítil Trojskou lávku do trikolory

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tradiční přehlídku vizuálního umění - Signal Festival - pořadatelé letos kvůli koronaviru zrušili. Využili ale státního svátku Den vzniku samostatného československého státu a symbolicky nasvítili nedávno zpřístupněnou Trojskou lávku barvami české trikolory.

Zrušený Signal Festival využil státního svátku a nasvítil symbolicky Trojskou lávkuVideo: Novinky

 
Článek

Trojská lávka, kterou nedávno zpřístupnili, je novým mostem spojujícím Císařský ostrov a Troju. Spojení architektury, veřejného prostoru a světelného či vizuálního umění je zásadním tématem festivalu, který se letos poprvé za osm let své existence nemohl konat. Lávku českou trikolorou osvítili organizátoři ve středu mezi 19.30 až 21.00 hodin.

„Trojská lávka je krásný nový most. Dobrou architekturu festival vyhledával vždy. Žijeme v těžké době a nemáme příliš možností, jak dostat umění k lidem. Oslava státního svátku ale může být jednou z nich. Naději teď potřebujeme všichni. Jen tak se nevzdáme. Kultura dřív či později najde nové cesty, jak může zase přinášet radost do života lidí,“ řekl ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

Začíná festival Ji.hlava on-line. Nabídne přes 270 filmů

Film

„Kultura v současné době zažívá nejtěžší časy. Je skvělé, když mají kulturní aktéři sílu a dokážou se přizpůsobit situaci. Oslava státního svátku je nenápadné gesto, ze kterého mám o to větší radost,“ dodala Hana Třeštíková, radní pro kulturu hlavní město Praha.

„28. říjen je v Praze historicky spojený i s otevíráním nových mostů, konkrétně s otevřením Libeňského mostu nebo původního Trojského mostu v místě dnešního mostu Barikádníků,“ připomněl náměstek primátora hlavního města Prahy Adam Scheinherr.

Signal je festival digitální a kreativní kultury. Spojuje současné vizuální umění, městský prostor a moderní technologie. Osmý ročník festivalu, který se měl konat od 15. do 18. října, měl návštěvníkům nabídnout 15 instalací na 12 lokacích ve 3 festivalových trasách. Novinkou byla nová trasa napříč Holešovicemi, která měla doplnit oblíbený Karlín a Staré Město.

Tématem ročníku byl Plan B. Festival společně s vizuálními umělci řešil environmentální témata, posléze také umělecké zpracování dopadu pandemie na život člověka. Festival byl zrušen kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru. Jak festival naloží s letošním ročníkem a vyrobenými uměleckými díly, pořadatelé řeší.

Reklama

Výběr článků

Načítám