Hlavní obsah

Zrušení čtyř ministerstev? Od vlády se čeká jasné slovo

Právo, jov, rsk, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek by měla nastartovat nová etapa kabinetu Petra Nečase (ODS). Koaliční lídři mají po ranní schůzce nejen oznámit, kdo povede nově resorty dopravy a obrany, ale měli by také říci zásady pro vládní rošádu, kterou zapíší i do nové koaliční smlouvy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministři s premiérem Petrem Nečasem ve Sněmovně

Článek

Do roku 2014 by mělo být sloučeno několik ministerstev. Jak už Právo informovalo, spojí se resorty dopravy a průmyslu a vznikne tak „superministerstvo“ hospodářství. Sloučit by se měla i ministerstva kultury a školství. Zvažuje se i spojení ministerstev zdravotnictví a sociálních věcí. Zrušeno má být ministerstvo pro místní rozvoj.

„Redukce agend a úřadů se týká všech ministerstev a jejich podřízených organizací. Navrhují se různá sloučení resortů, jako kultury a školství, zdravotnictví a sociálních věcí. Výhledově i zrušení ministerstva pro místní rozvoj a převedení jeho agendy pod Úřad vlády a jiné organizace,“ řekla Právu vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Kulturu vede Alena Hanáková (za TOP 09 a Starosty), proti níž se zvedl odpor například kvůli zmatkům při odvolávání ředitele Národního divadla a spekulovalo se o jejím odvolání.

Vláda nechce šetřit, tvrdí ČSSD

Šéf poslanců soc. dem. Jeroným Tejc je přesvědčen, že plán vlády na slučování ministerstev není veden snahou ušetřit. „Myslím, že to má jediný cíl – způsobit co největší komplikace příští vládě. Je to ukázka cynismu stávající vládní garnitury,“ řekl ve čtvrtek Tejc. Upozornil, že novinka má vstoupit v platnost 1. července 2014, tedy krátce po řádných sněmovních volbách.

Pro možnou budoucí vládu vedenou sociální demokracií půjde o komplikaci, kterou bude velmi těžko řešit. „Otázkou je, jaký čas bude na řešení, tato země bude v troskách,“ dodal Tejc s odkazem na to, že po Nečasově vládě bude muset soc. dem. řešit zásadnější problémy s čerpáním eurofondů nebo potíže s důchodovou reformou.

Plán na spojování resortů je podle Tejce klamem. „Tím, že se přesunou cedulky, se nic nevyřeší. Považoval bych za podstatnější, kdyby ministerstva skutečně fungovala,“ podotkl s tím, že si koalice plánem na spojování pouze řeší své vnitřní potíže.

Tejc dodal, že reálně záměry vlády přinesou pouze to, že ministr nebude mít čtyři náměstky, ale bude jich mít osm.

Z kuloárů ODS vzešla spekulace, že by se mohly sloučit i resorty životního prostředí a zemědělství, takže by vzniklo superministerstvo venkova.

Gazdík: Hlavně zredukovat agendu

Podle šéfa klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka nezáleží na způsobu redukce, ale na seškrtání agend. „Jsme připraveni jednat o jakékoli variantě, ale primárně nám jde o omezení byrokracie,“ řekl Právu.

Stále není jasné, koho ODS nominuje na resort dopravy, který si vyměnila s LIDEM za obranu. V kuloárech se mluví o šéfovi zlínské ODS Liboru Lukášovi, který však tyto spekulace odmítal. Pro něj by mohlo hovořit, že je poradcem premiéra.

Alexandr Vondra (ODS) v pátek ve vedení obrany skončí. Je už téměř jisté, že jeho následovnicí bude šéfka LIDEM Karolína Peake. Ta by měla resort převzít už příští týden. Návrh jmenovat Peake šéfkou obrany vzbuzuje spory, ve čtvrtek se jí ale zastal expremiér Mirek Topolánek (ODS). [celá zpráva]

„Ministr obrany nemá být lampasák, ministr zdravotnictví doktor a ministr školství učitelka. Mýtus odborníků je blbý a směšný. Odborníci mají na ministerstvu pracovat a ne ho řídit. Z tohoto pohledu je Peake lepším – netvrdím nejlepším – kandidátem než Vondra,“ sdělil serveru Novinky.cz.

„Má to být osobnost se schopností předkládat, obhajovat, prosazovat a implementovat krátkodobá, ale hlavně dlouhodobá řešení resortu. Musí být mentálně připravena na práci pod tlakem a mít komunikační a manažerské schopnosti,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám