Hlavní obsah

Zpřísní se tresty za šíření nenávistných materiálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpřísnění postihů za šíření nenávistných symbolů nebo vydírání těhotných žen, to jsou další ze zákonných změn platných od Nového roku. Současně se zjednoduší systém alternativních trestů.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Tresty za šíření materiálů, které propagují potlačování práv a svobod člověka, budou tvrdší. Dojde k výslovné kriminalizaci větší výroby a šíření děl vyobrazujících nebo i znázorňujících symboly nenávistné vůči rasám, národnostem a náboženstvím.

Dříve trestný čin šíření děl a produktů, které obsahují hesla, symboly či představitele zločineckých ideologií nebyl pevně ukotvený v zákoně. Výjimku dostanou pouze materiály prokazatelně určené ke vzdělávání, výzkumu nebo využívané při zpravodajství.

Změny v dopravě 2022: Předjíždění cyklistů na 1,5 metru i zákaz pivních kol

Domácí

Základní trestní sazba bude činit až tři roky vězení, nejvyšší až šest let odnětí svobody.

Novela zpřísňuje rovněž tresty za vydírání těhotných žen bez ohledu na to, zda kvůli tomu došlo k potratu nebo jiné újmě na zdraví. Tresty se ­budou pohybovat v délce dva až osm let vězení.

Omezení i v dopingu

Sportovcům, ať už profesionálům, nebo amatérům, zneužívajícím anabolické látky k dopingu, se nově rozšířil seznam zakázaných látek, jejichž výroba probíhá nelegálně bez kontroly státních orgánů, což zvyšuje riziko ohrožení zdraví.

„Na trhu s látkami s hormonálním účinkem dochází k velmi rychlému a neustálému vývoji,“ vysvětlila Marcela Nevšímalová z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

 Zjednoduší se ukládání alternativních trestů

Novela trestního zákona, platná od 1. ledna, směřuje k podpoře ukládání trestů nespojených s odnětím svobody. Snahou je širší využívání alternativních trestů. Dojde ke zjednodušení postupu při trestu obecně prospěšných prací a domácího vězení.

Co nás čeká v roce 2022: Finance, auta, volby, kultura, sport a další

Domácí

Opatření spočívají například v minimalizaci prodlev mezi odsouzením pachatele a zahájením výkonu alternativního trestu či zvýšení schopnosti orgánů rychle reagovat na porušení podmínek ze strany odsouzeného.

Pozitivní motivace i forma vězení doma

S tím souvisí i větší pozitiv­ní motivovanost odsouzených, která se zaměřuje na spolupráci a řádné plnění povinností. Patří tam možnost odbourání uloženého dohledu nad oso­bami, u kterých to už není zapotře­bí, případně zrušení některého z výchovných opatření.

U lidí, u kterých dojde k podmíněně odloženému trestu odnětí svobody, bude možné stanovit, aby se po určitou dobu museli zdržovat ve stanoveném čase v určeném obydlí. Jde o určitou obdobu trestu domácího vězení, kterou je možné nařídit nejdéle na jeden rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám