Hlavní obsah

Zpřísněná opatření: Neočkovaným se ještě víc zkomplikuje život

Vláda bude rozhodovat o omezení přístupu do restaurací a stadionů jen pro očkované a ty, kdo covid-19 prodělali. Podle informací Novinek se na tom ve středu shodla vládní Rada pro zdravotní rizika. Opatření, pokud je schválí vláda, by měla začít platit na konci listopadu. Uvažuje se také o zavedení povinného očkování zdravotníků a pracovníků sociálních služeb.

Foto: Milan Malíček, Právo

Otevření očkovacího centra v OC Smíchov. Vlevo premiér Andrej Babiš, za ním ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) již před jednáním odmítl, že by opatření mohla znamenat uzávěru Česka. Z informací Novinek vyplývá, že se rada nakonec shodla přistoupit k opatřením například po vzoru Rakouska a německého Berlína, kde lidem již pouze negativní test ke vstupu do veřejných prostor nestačí.

Od konce listopadu by proto neočkovaní měli mít zamezený přístup de facto do všech veřejných prostor vyjma ubytovacích zařízení.

Zatím není jasné, jak se budou aplikovat případné výjimky.

Sám Babiš povahu opatření nechtěl přiblížit, mohou ale podle něj být zásadní. Připomněl, že musí rozhodnout ještě vláda.

Vláda přitvrdí. Zítřejší změny v opatřeních budou zásadní, řekl Babiš

Domácí

Pokud jde o povinné očkování pracovníků v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty, mluví se o tom, že ho premiér podmiňuje předchozím souhlasem Vlastimila Válka (TOP 09), který je pravděpodobným budoucím ministrem zdravotnictví.

Vyjádření Válka Novinky zjišťují.

Bude hůř, vláda musí reagovat, tvrdí MeSES a navrhuje opatření

Koronavirus

O zvýšeném tlaku na neočkované, kteří onemocnění covid-19 prozatím neprodělali, se začalo mluvit se zhoršující se epidemiologickou situací.

Ve středu testy potvrdily 13 502 případů nákazy, což je mezitýdenní nárůst o zhruba 4000. V nemocnicích je podle aktuálních dat 3452 lidí s koronavirovou nákazou, z nich 491 je ve vážném stavu.

Vláda také již ve středu rozhodla o zavedení několika nových opatření proti koronaviru. Od pondělí bude platit povinnost nosit respirátory na vysokých školách během přednášek nad 50 lidí. Od příštího týdne také začne povinné testování pracovníků v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních.

Experti nastupující vládní koalice SPOLU a PirSTAN aktuální vládní opatření ve středu kritizovali. Považují je za nahodilá a nesystémová. Se svými připomínkami chce jejich AntiCovid tým seznámit ministra zdravotnictví v pátek.

Anketa

Souhlasíte s plánovaným opatřením neakceptovat při vstupu například do restaurací negativní testy?
Ano
30,2 %
Ne
69,8 %
Celkem hlasovalo 41340 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám