Hlavní obsah

Zpožďování plateb ohrožuje podle Ratha lékaře a nemocnice

Novinky, Hana Kadečková
PRAHA

Až o dva měsíce zpožďuje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) platby za provedenou péči soukromým ambulantním lékařům a některým nemocnicím, čímž ohrožuje existenci mnohých z nich. Prohlásil to na středeční tiskové konferenci prezident České lékařské komory (ČLK) David Rath.

Foto: Jan Hasman

Hrad Točník

Článek

"Zaznamenali jsme reakce až desítek lékařů. Například internisté mají platby zpožděny až o dva měsíce. Soukromí lékaři, především ambulantní specialisté dostávají peníze tři až čtyři týdny po lhůtě splatnosti, která je stanovena vyhláškou ministerstva zdravotnictví," uvedl Rath. Řekl, že platby zpožďuje i Vojenská zdravotní pojišťovna. Podle něj tato praxe dostává některé lékaře "téměř na hranici likvidace". V takto tísnivé finanční situaci se podle Ratha ocitají zejména ti lékaři, kteří ají praxi teprve krátce, museli vložit hodně peněz do investic a nestačili zatím vytvořit dostatečný rezervní fond.

Ještě horší situace je podle něj v lůžkové péči, tedy v nemocnicích. "Celé zdravotnictví se tak může dostat do výrazných problémů spojených s druhotnou platební neschopností," dodal prezident ČLK. Podotkl, že problémy s opožďováním plateb se začaly projevovat již loni v květnu.

VZP: Dva měsíce je nesmysl

"Je pravda, že dochází ke zpožďování plateb, ale že o dva měsíce, to je nesmysl," reagoval pro Právo na Rathovo tvrzení mluvčí VZP Jiří Suttner. Za příčinu zpožďování plateb označil Suttner skutečnost, "že výdaje VZP převyšují příjmy z výběru pojistného. Příjmy za rok 2002 vzrostly asi o pět procent, ale výdaje se zvýšily téměř o 11 procent a náklady na jednoho pojištěnce až o 13 procent".

"Na druhé straně je celá řada nemocnic, které jsou VZP přeplacené, a tyto nemocnice nám dluží stamilióny korun. Je to asi 370 miiónů korun dluhů lůžkových zdravotnických zařízení vůči VZP," dodal Suttner s tím, že celý mechanismus je nastaven ministerstvem zdravotnictví: "Problém není v žádném případě v našem hospodaření. Naopak, naše hospodaření je za podmínek, které jsou, víc než dobré," prohlásil Suttner.

"Ve VZP se děje něco problematického, nelogického," tvrdí však Rath. Podle něj vedení této největší zdravotní pojišťovny s téměř sedmi milióny pojištěnců nefunguje, jak by mělo: "VZP se nestará o některé alarmující věci ignoruje astronomický růst nákladů na léky a materiál. Naprosto selhává kontrolní činnost." Na druhé straně však podle Ratha VZP utrácí každoročně stále více prostředků na různé doplňkové aktivity. "Rozesílá různá nesmyslná blahopřání nebo připravuje výměnu průkazek pojištěnců, která má přijít na 50 miliónů korun. Přitom nové průkazky by platily jen dva roky, protože po vstupu do Evropské unie lze předpokládatsjednocování průkazů."

Doplňkové aktivity nejdou z peněz na péči

"Doplňkové aktivity nejsou vůbec záležitostí základního fondu zdravotního pojištění. Ty se hradí výhradně z provozního fondu. Ten je dán limitem, který stanovuje ministerstvo financí. Tento limit na vnitřní provoz pojišťovny je dlouhodobě nejnižší ze všech zdravotních pojišťoven. Kdybychom jednu korunu na doplňkové akce dali z peněz, které jsou určeny na zdravotní péči, tak nás kontrolní orgány rozmetají a nezbude tady kámen na kameni," ohradil se Suttner.

K novým průkazkám uvedl, že pokud budou vydány, pak budou mít platnost mnohem delší než dva nebo tři roky. "A odmítám pravdivost informace, že to bude stát 50 miliónů korun. My nevíme kolik to bude stát, ale odmítám hovořit o 50 miliónech. To je nesmysl," dodal už značně rozhořčený Suttner.

LK se hodlá obrátit na ministerstvo zdravotnictví a zdravotní výbor Sněmovny, aby se zasadily o zásadní kontrolu VZP a dalších zdravotních pojišťoven, a aby se zabývaly změnou zákona o zdravotním pojištění: "ČLK požaduje, aby členové managementu a správních a dozorčích orgánů měli přímou osobní odpovědnost, tedy ručili vlastním majetkem, za hospodárné vynakládání svěřených prostředků," konstatoval Rath. Za úvahu odle něj stojí i změny v managementech, dozorčích a správních orgánech. Pokud bude praxe opožďování plateb i nadále pokračovat, "stojí za úvahu i otázka, zda uvalit nucenou správu nad těmito pojišťovnami," dodal Rath. Celý problém se podle něj musí vyřešit ještě v tomto roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám