Hlavní obsah

Zoo v Táboře končí, zvířata rozprodá

Táborská zoologická zahrada k Novému roku skončí, a začíná proto rozprodávat zvířata. Chová asi 80 druhů. Důvodem uzavření je insolvence společnosti vlastnící areál a skutečnost, že rada města nedoporučila zastupitelům poskytnout majiteli půjčku na mzdy pro zaměstnance.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zoo chová 80 druhů zvířat, mezi nimi i kozy (ilustrační foto)

Článek

"Jde mi o to, aby zvířata byla zabezpečena, aby nedošlo k žádnému jejich týrání. My jsme na tu celou situaci upozorňovali rok, ale rada města rozhodla tak, že by zasáhla až v momentě, kdy budou zvířata týrána. A to já nedopustím," řekl majitel Libor Hrubý.

Uvedl rovněž, že se bude snažit prodat zvířata do zahraničí. Dodal, že nechce, aby skončila v rukou překupníků, proto bude při prodeji preferovat zájemce ze zoologických zahrad a různých parků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Náš areál ve Větrovech bude v provozu do 31. prosince. Víc v budoucnosti už nemám chuť v Táboře podnikat," řekl.

Město nechce sponzorovat firmu v úpadku

Hrubý před časem požádal město o téměř pět miliónů korun na podporu zaměstnanců v zoo. Rada však na svém posledním zasedání rozhodla, že zastupitelstvu doporučí, aby půjčku neschválilo. "Myslím si, že to je úplně jasné. Nikdo si nedovolí dávat peníze do společnosti, která je v úpadku a v insolvenčním řízení," řekl starosta Jiří Fišer (Tábor 2020).

"Zlomový okamžik, který může nastat, je skutečně výkon státní veterinární správy. Pokud by zvířata od 1. ledna nedostávala krmení, pak musí veterinární správa zakročit a nařídit městu, aby zajistilo náhradní péči," uvedl. Starosta se obává toho, že se zoologické zahradě nepodaří do konce roku všechna zvířata prodat a pak by mohl nastat zmiňovaný scénář. "V žádném případě nedopustíme, aby zvířata nedostávala krmení a byla týraná," řekl Hrubý.

Zahradu trápí dluhy

Zoologická zahrada několik měsíců dluží řadě subjektů peníze. Hrubý uvedl, že za současnou situací stojí chybná rozhodnutí stavebních úřadů v Táboře a na jihočeském krajském úřadě, které odmítly zoo schválit dodatečné stavební povolení. Městu i kraji chtěl Hrubý letos na jaře areál ve Větrově prodat. Zastupitelé kraje i Tábora však tuto nabídku odmítli.

O Hrubého se zajímá policie. Podle informací ČTK je právě on podnikatelem z Táborska, jenž podle kriminalistů podvedl stavební firmu o 46 miliónů korun. Za peníze, které údajně nezaplatil, si nechal postavit ranč a zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám