Hlavní obsah

Znojemsko se do evakuace nehnalo

– ZNOJMO
Právo, miv

Jen pár desítek lidí místo avízovaných deseti tisíc postihla ve čtvrtek na Znojemsku evakuace, vyvolaná hrozbou povodní. V místech, kde ve čtvrtek od sedmé hodiny neměl nikdo zůstat, panoval ještě v podvečer čilý ruch.

Článek

Vrchol povodní totiž nabral zpoždění. Ve dne vodní hladina nastupovala pozvolna a tak se lidem z domů nechtělo. Evakuaci vyhlásil již ve středu v jednadvacet hodin hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL), obyvatelé Znojma ale nebyli nařízeným stěhováním nijak nadšeni.

"Nikoho k tomu nutit nebudeme. Ale nedáváme lidem podepsat žádný papír, že v případě odmítnuté evakuace zaplatí náklady záchranné akce. Myslíme si, že záchrana lidí by neměla být za peníze," uvedl starosta. Pokud ale lidé podepíší dokument, že odmítají pomoc a evakuaci, pak se město takovému kroku nebrání. Kolik lidí se celkem stěhovalo, zatím na Znojemsku nevědí. Spíše se jedná jen o desítky.

"Především jsme odstěhovali obyvatele domu s pečovatelskou službou," řekl starosta Pavel Balík (KDU-ČSL). Nemalou část obyvatel zařízení s kapacitou 125 lůžek si vzali domů příbuzní, další putovali do lůžkových zařízení. Plný autobus seniorů odjel do druhého domu s pečovatelskou službou. Penzisté neotáleli s evakuací a disciplinovaně čekali na autobus, který je měl odvézt. "To budeme v novinách, a v televizi taky?" dívali se zvědavě na zájem médií o evakuaci.

Evakuovaní bydlí v tělocvičně

Na základní škole u Vídeňské ulice vypukly hned po vyhlášení evakuace přípravy na přeměnu tělocvičny pro potřeby ubytování. Pracovníci Charity naváželi věci, které spolu s lidmi ze školy chystali pro lidi z vystěhované oblasti. "V podstatě jsme věděli, co nás čeká, takže naši lidé byli připraveni a čekali jen na výzvu, takže jsme se tu objevili brzy," řekl Právu ředitel školy Miloslav Hubatka. Na první ubytované čekal až do rána, lidem se z domů opravdu nechtělo. Vrhli se do stavění hrází z pytlů s pískem.

"Někteří mají zkušenost z roku 2002, kdy se museli stěhovat a pak bylo na ulici maximálně půl metru vody. Tak se jim nechce," dodal ředitel. Nakonec se do tělocvičny přes den nastěhovalo dvanáct lidí. "Slíbil jsem jim klid. Novináře opravdu nechtějí," odmítl jménem ubytovaných komunikaci ředitel.

"My jsme zatím evakuovali jen koně, kozu a prase," řekl starosta Novosedel na Břeclavsku František Trefilík (nezávislý). Celkem ale má mít evakuace v nejhorší variantě dopad na deset tisíc lidí ze Znojemska a v následujících dnech dokonce až dvacet tisíc lidí z Břeclavska.

Krizový scénář se může ale ještě naplnit. Vpodvečer praskla hráz Dyje poblíž Hrabětic nedaleko Hrušovan nad Jevišovkou. Další nepříjemná zpráva dorazila z Moravské Nové Vsi, kde voda z Moravy zalila vrty pitné vody a dostala se do říčky Kyjovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám