Hlavní obsah

Zmatky v autobusové dopravě na severu Čech trvají

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Zmatky v autobusové dopravě v Ústeckém kraji zatím nekončí. I v pondělí si totiž například školáci cestující z Libouchce do Ústí nad Labem mohli vybrat ze dvou spojů různých dopravců. Ústecký krajský úřad totiž po sporech s Dopravním podnikem Ústeckého kraje (DPÚK) o úhradu ztrátových spojů podepsal smlouvy s několika menšími dopravci, ale DPÚK si podle informace mluvčí kraje Šárky Roudnické ještě ponechal asi 1 400 spojů a dále je provozuje.

Článek

"Kraj již zajistil nové dopravce pro deset z patnácti oblastí Ústeckého kraje, navíc na Šluknovsku již jezdí pravidelná příležitostná doprava. Cestující se mohou i nadále informovat na své spoje na bezplatné telefonické lince krajského úřadu 800 876 011 či na oficiálních webových stránkách www.kr-ustecky.cz," řekla Roudnická.

Jeden ze školáků, který v pondělí ráno cestoval z Petrovic do Ústí nad Labem, vysvětlil, že dal ještě přednost autobusu DPÚK kvůli čipovým kartám. "Doufám, že pokud by tato firma přestala jezdit, nebudeme muset karty vyhodit. Jsou výhodné," věří školák. Zmatení lidé také postávali před autobusovým nádražím v Ústí nad Labem, kde se jim snažil podat informace zaměstnanec krajského úřadu v modrém triku s nápisem Krizový štáb Ústeckého kraje. Vozy krajem nasmlouvaných dopravců totiž vyjíždějí z druhé strany autobusového nádraží, což někteří cestující nevěděli a linka jim proto ujela.

Některé spoje vypravil kraj

Příležitostné spoje vypravené krajským úřadem v pondělí jezdily v oblastech západního a východního Českého středohoří, na Teplicku, Šluknovsku a v okolí Štětí. "Tyto autobusy jsou výrazně označeny nápisem Příležitostná doprava a znakem Ústeckého kraje. Doprava v těchto vozech je pro cestující zdarma. Nové linky pro zajištění příležitostné dopravy přibývají neustále během dne, situace se mění téměř každou hodinu," dodala Roudnická. Nové jízdní řády má od pondělí i DPÚK, které cestující najdou vylepeny přímo na zastávkách a na internetových stránkách firmy www.dpuk.cz.

Zmatky v autobusové dopravě na severu Čech jsou důsledkem krize, po které v pátek skončil s provozováním asi dvou tisíc spojů DPÚK, který měl s krajem dlouhodobé spory o úhrady ztrátových spojů. Nahradit ho měla sesterská společnost ČSAD Česká Lípa, s níž ale hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) minulý týden rozvázal smlouvu a začal podepisovat smlouvy s novými dopravci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám