Hlavní obsah

Žloutenka pronikla v Praze a středních Čechách už i do škol

– PRAHA

Žloutenka typu A, která propukla v červenci v komunitě drogově závislých v Praze, se už rozšířila i do škol. Ve středních Čechách se nemoc objevila v základní škole na Mělnicku, Benešovsku a v okrese Praha-východ a ve střední škole v Nymburku. Pražští hygienici zatím vědí o jedné žákyni deváté třídy základní školy.

Článek

Děti ze tříd základních škol, kde se nákaza vyskytla, se musejí nechat povinně naočkovat a než přejde nebezpečí nákazy, budou se po škole pohybovat s omezením a pod kontrolou. "Budou se učit pouze ve své třídě, nebudou navštěvovat žádné kroužky, budou chodit ve vyčleněných hodinách do jídelny, kde budou jíst na zvláštním nádobí," řekla středočeská hygienička Hana Šmejkalová. Školy musejí zajistit dezinfekci v celém objektu a vyčlenit toalety pro děti z nakažených tříd.

Epidemie se začala projevovat na začátku prázdnin, tehdy se nemoc vyskytovala téměř výhradně mezi lidmi z drogové komunity a bezdomovci. Nejvíce nakažených je stále v Praze. Nyní se jedná podle Jágrové o 278 případů. Například minulý týden bylo hlášeno nově 53 případů.

Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta je nyní v ČR 367 nakažených. Ve Středočeském kraji je podle Šmejkalové 72 případů nákazy. Žloutenka se ve větší míře objevila i v Moravskoslezském kraji a rozšiřuje se v Libereckém a Zlínském kraji. Podle Víta je zatím známo 16 nakažených dětí do 15 let.

Statistici na pražské hygieně neustále tabulky upravují. Do kolonek pro jednotlivé týdny se totiž zapisuje, kdy pacient pocítil první příznaky, ne to, kdy nemoc nahlásil. Z tabulky lze tedy nyní vyčíst například to, že první srpnový týden příznaky žloutenky pocítilo 21 Pražanů, z toho pět drogově závislých. Šest nakažených přiznalo, že bylo v kontaktu s drogově závislými nebo bezdomovci a deset to popřelo.

Žloutenka z Afriky

Mohli se nakazit kdekoli jinde. Podle hygieniků se to může stát třeba na veřejných toaletách, ale třeba i společným kouřením vodní dýmky nebo pitím ze stejné láhve vody. Z 281 letos nakažených lidí v Praze si 15 lidí žloutenku typu A dovezlo z ciziny, nejčastěji z Egypta nebo Tuniska.

Hygienici nabádají k tomu, aby si lidé pečlivě myli ruce po použití veřejných záchodů a dbali na svou hygienu. Doporučují také očkování. Hygienické stanice sepsaly letáky o tom, co je žloutenka a jak se proti ní bránit. Poslaly je do škol a na úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám